Sari la conținut

Marile partide intră în campania electorală cu datorii

Trezorierul PSD a precizat pentru Digi24 că datoria partidului a scăzut cu cinci sute de mii de euro în ultimul an. Pentru sediul central, partidul mai are de plătit încă o jumătate de milion de euro, iar pentru curtea din Kiseleff se achită patru mii de euro lunar. Conturile nu sunt blocate.

Trebuie să înţelegem că nu putem bloca conturile de campanie. Vă spuneam mai devreme că o rovignetă neplătită în Buzău pe o Dacia Solenza a dus la blocarea conturilor partidului. Nu se poate ca să pui sechestru sau să pui poprire pe conturile de campanie ale unui partid, indiferent cum se numeşte el, şi să-l împiedici să participe la o competiţie electorală pentru că în felul ăsta pulverizezi democraţia în ţară”, a spus trezorierul PSD Mircea Drăghici.

Potrivit ultimul bilanţ depus de PSD, datoriile care trebuiau plătite în ultimul an se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei. Numărul donaţiilor către partid este în scădere abruptă.

„Din raportările primite până astăzi nu au fost donaţii. Nu, până astăzi, nicio astfel de donaţie”, a spus Mircea Drăghici.

Nici pentru liberali situaţia nu este mai bună. Datoriile fostului PNL s-au contopit cu cele ale fostului PDL. În total, aproape şase milioane de euro.

Un partid care vrea să conducă o ţară trebuie să se conducă în primul rând pe el şi să nu creeze probleme altora. Cât voi fi secretar general ne vom întinde cât ne va ajunge plapuma. Datoriile PNL, care au fost certificate prin decizii definitive, au fost eşalonate şi sunt în curs de plată”, a spus Ilie Bolojan, secretarul general al PNL.

Preşedintele M10, Monica Macovei, i-a cerut şefului statului să nu promulge legea care permite partidelor să acumleze datorii în campanie. Fără succes însă.

„Am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis.

Legea care interzice blocarea conturilor de campanie ale partidelor, iniţiată de PSD, a fost votată recent de toate partidele.

Citiți și:
A început oficial campania electorală pentru alegerile locale
C.T. Popescu: „Este un eșec acest guvern tehnocrat”