România şi-a dorit şi a obţinut un rol mai important în NATO

Data publicării:
iohannis comanescu summit nato site crop

„Summitul a ajuns la final, iar autorităţile române se declară pe deplin mulţumite. Unul dintre cei mai entuziaşti membri ai delegaţiei noastre este şeful diplomaţiei. Lazăr Comănescu spune că aceasta este cea mai importantă contribuţie a ţării noastre la lucrările unui summit de când e ţara noastră membră a Alianţei Nord-Atlantice”, spune Sanda Nicolae, trimisul special Digi24 la Varşovia.

Noi, România, ne-am propus să ne afirmăm mai puternic în cadrul structurilor din care facem parte. Să avem o contribuţie mai substanţială la procesele decizionale în cadrul acestei organizaţii. Şi eu cred că ce s-a întâmplat la Summit confirmă că România a atins acest nivel. Deciziile care s-au luat, o bună parte dintre ele, conţin o semnificativă contribuţie românească. Dacă ne gândim numai la prezenţa NATO întărită în flancul estic, în nord avem cele 4 batalioane şi avem brigada multinaţională şi România şi care, din punct de vedere cantitativ şi calitativ sunt pe deplin comparabile”, explică ministrul de Externe Lazăr Comănescu.

România a fost un negociator cu multă iniţiativă, cu o analiză atentă a situaţiei de securitate în care ne aflăm şi care şi-a prezentat argumente cu fermitate. Ca dovadă, vedeţi în deciziile acestui Summit o centrare pe câteva teme şi anume apărarea colectivă şi indivizibilitatea securităţii alianţei. România a făcut oferta unei brigăzi care să asigure prezenţa şi antrenamentul forţelor NATO, interesul constant pentru cooperarea la Marea Neagră, inclusiv pentru cooperarea maritimă, navală care ar trebui să evolueze de la exerciţii la o formă mai structurată şi mai sistematică şi continuă”, a declarat Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri