Anchetă după un reportaj Digi24 „Statul la stat”: Salariu mediu lunar de 19.400 de lei la două cursuri organizate de CNIT într-un an

Data actualizării: Data publicării:
curs-cnit-fb
Imagine încărcată pe pagina de Facebook a Centrului Național de Învățământ Turistic pe 12 noiembrie 2020.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, trimite corpul de control la o companie de stat din subordine, în urma unui reportaj Digi24 - „Statul la stat”. Ministrul a scris pe pagina sa de Facebook: „Nu mai trebuie să acceptăm să-și bată cineva joc de banii contribuabililor”.

„Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. Centrul Național de Învățământ Turistic (CNIT), o companie de stat din subordinea Ministerului Economiei, nu face nimic pe bani mulți. Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil”, a adăugat Claudiu Năsui.

Conform ministrului, compania de stat a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative, iar salariul mediu din companie este de aproape 19.500 lei pe lună.

„Compania există de mulți ani și ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiți bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat. În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri și au format un număr de 47 de persoane. Din 2012. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală”, a mai scris ministrul Economiei.

Claudiu Năsui a mai spus că „nicio companie privată nu și-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviți falimentul, pe banii contribuabilului”.

El a mai spus că această companie de stat a mai fost în vizorul corpului de control în 2015.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri