Video Alexandru Rafila, despre noua tulpină sud-africană: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila cu masca in studioul digi24
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat la Digi24 care sunt în prezent informațiile despre tulpina sud-africană a coronavirusului. Foto: Captură Digi24

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat vineri seara, la Digi24, care sunt datele existente în prezent despre noua tulpină sud-africană a coronavirusului, numită Omicron și catalogată de OMS drept "variantă îngrijorătoare". Potrivit lui Rafila, criteriul care a determinat includerea în această categorie "de preocupare" ar fi legat de transmisibilitate. "Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială", a mai spus ministrul.

"Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion", a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

Întrebat dacă această nouă tulpină va ajunge și în România, după ce primul caz din Europa a fost depistat vineri în Belgia, Rafila a precizat că încă "este încă proaspătă", identificarea ei fiind făcută în urmă cu două zile.

"Această secvențiere care a dus la identificare, izolare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe. Sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din Sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă. Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo. (...) Va ajunge și în România, sigur", a spus Alexandru Rafila.

Citește și: Ciucă: Vom anunța măsurile pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2. Am luat notă de recomandările CE și OMS

Tulpina africană, de 12 ori mai transmisibilă decât varianta inițială

Datele existente arată că tulpina africană ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta.

"Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de trei ori decât tulpina clasică. Deci ar fi de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială", a precizat ministrul.

Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a spus că nu sunt date științifice în legătură cu acest subiect.

„Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. Dar în acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a mai spus ministrul Sănătății.

Primul caz de infectare cu tulpina super-mutantă în Europa

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă.

Tulpina fost descoperită în Europa o persoană din Belgia. Este vorba despre un pacient care recent a călătorit în străinătate, au anunțat autoritățile belgiene.

„Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat”, a declarat ministrul sănătăţii Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă.

Experții OMS au decis vineri că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante. Cunoscută până acum ca tulpina B.1.1.529, noua tulpină a primit și un nume: Omicron.

Citește și: Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei super-mutante din Africa de Sud

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri