Alexandru Rafila: Nu exclud ca un prim caz de infectare cu Omicron să existe deja în România

Data publicării:
test covid-19 cu varianta omicron
Varianta Omicron a SARS CoV-2. Profimedia

E posibil ca noua variantă Omicron să fi ajuns deja în România, avertizează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El spune că ar putea fi vorba de persoane infectate și care au venit în țară din zone roșii, dar nu pe rute directe.

„Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testați, poate au fost persoane care au călătorit și au venit prin terțe țări și nu știm despre ei”, a spus Rafila.

Întrebat dacă populația ar trebui să se sperie de noua tulpină, ministrul a răspuns: „Nu știm încă”.

„Nu cunoaștem elemente legate de patogenitatea similară sau diferătă față de a tulpinii Delta sau a celei originale. Nu cunoaștem nici modul cum cum anticorprii obținuți după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanți și dacă protecția oferită de vaccin sau de trecerea prin sau sunt diferite față de ce se întâmplă în momentul de față la tulpinile clasice”, a explicat el.

Rafila a mai spus că săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat un set de măsuri care să limiteze răspândirea variantei Omicron.

„Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat - și premierul s-a implicat direct în discuție - cum putem și noi să adoptă, niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri