Rafila: Săptămâna viitoare vom avea măsuri pentru reducerea transmiterii Omicron. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila sustine conferinta de presa psd
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri pentru a reduce riscul de răspândire a noii variante a coronavirusului SARS-CoV2, Omicron, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Este vorba testarea COVID a celor care intră în țară, dar trebuie stabilite căror categorii de persoane și căror țări li se va aplica acest lucru.

Nu a fost nicio dezbatere în contradictoriu. Au fost analiazte documentele și propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în UE cu test PCR, ca să reducă riscul de transmitere”, a spus Rafila, referitor la informațiile privind tensiunile din ședința de Guvern pe tema testării PCR.

Șeful DSU, Raed Arafat, a propus ca de duminică, 5 decembrie, până în data de 5 ianuarie, toate persoanele care intră în țară, inclusiv cele vaccinate, să prezinte un test PCR. Măsura ar fi fost menită să prevină răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la ședință.

„E importantă și aplicabilitatea unei măsuri. Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane - și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a explicat Rafila.

„Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat - și premierul s-a implicat direct în discuție - cum putem și noi să adoptă, niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a adăugat el.

„Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere e mai mare să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări - altă soluție. Nu pot să vă spun acum, pentru că avem discuții tehnice cu INSP, ca să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică și care să fie și aplicată. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate. Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la aplicare vedem că e mai dificil”, a mai spus Rafila.

„Cu siguranță săptămîna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice. Până atunci, probabil vom avea informații suplimentare. MAE face o astfel de evaluarre, ca să vedem ce măsuri au fost luate în alte state, încât să putem utiliza un model aplicabil la noi”, a mai spus Rafila.

„Este vorba despre testarea sau necesitatea unui documet care să ateste că o persoană a fost testată în 48h, înainte de intrarea în România. Trebuie să vedem căror categorii și ce persoane și din ce țări vin aceste persoane”, a explicat el.

El a adăugat că încă nu știe dacă în aceste categorii vor intra și persoanele vaccinate.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri