Alexandru Rafila: Şcolile din Bucureşti nu trebuie închise, asta este foarte clar

Data publicării:
Alexandru Rafila face declaratii
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, marţi, că şcolile în Bucureşti nu trebuie închise, iar autorităţile trebuie să îşi asume ''inacţiunea'' din ultimele trei luni şi măsurile care urmează să fie luate pentru a ieşi din situaţia epidemiologică actuală.

Rafila a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă și dacă ar trebui impuse măsuri de carantinare în București.

"Şcolile nu trebuie închise. Asta e foarte clar. În ceea ce priveşte carantinarea Capitalei, (...) în momentul în care vom avea suficiente elemente care să ducă la informarea populaţiei legate de necesitatea limitării anumitor tipuri de activităţi, putem discuta. Până acum, nu am avut astfel de informaţii. Mai mult, vedeţi că modul de raportare a incidenţei cumulate este propus să fie schimbat şi să nu ne mai referim la ultimele zile, ci să ne referim la o dată anterioară când se alocă acele cazuri nealocate până în prezent, care intrau în calculul incidenţei cumulate. Deci nu putem să facem aprecieri în măsura în care Ministerul Sănătăţii nu ne informează ca să înţelegem exact situaţia, iar această incidenţă cumulată trebuie să se refere la întreaga zonă metropolitană, să cunoaştem care sunt fluxurile de deplasare, care este gândirea legată de eventuala limitare a unor activităţi", a explicat deputatul PSD. 

Elevii vor merge la școală până la intrarea în carantină, chiar dacă se depășește pragul de 6 la mie

Preșcolarii și elevii din clasele primare și terminale vor merge la grădiniță și respectiv la școală, până când se va lua măsura carantinării, chiar dacă se depășește pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. Ordinul comun de ministru referitor la scenariile din învățământ a fost modificat în acest sens, a anunțat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În cazul elevilor din clasele terminale, se respectă în continuare procentul stabilit printr-un ordin anterior al MS și MEC, care prevede participarea fizică la cursuri în limita a 50%.

"Am stabilit cu ministrul Sănătății că vom modifica ordinul de ministru comun, în așa fel ca elevii să meargă la școală până la instituirea carantinei, cu restricțiile cunoscute, conform scenariilor. Vom modifica sintagma <școlile intră în online la 6 la mie> cu sintagma <școlile intră în online la intrarea în carantină”, a spus, marți, ministrul Educației.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri