UPDATE Elevii merg la școală până la intrarea în carantină, chiar dacă se depășește pragul de 6 la mie. Ordinul de ministru se modifică

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie cu o scoala din romania
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Preșcolarii și elevii din clasele primare și terminale vor merge la grădiniță și respectiv la școală, până când se va lua măsura carantinării, chiar dacă se depășește pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. În acest sens, va fi modificat ordinul comun de ministru referitor la scenariile din învățământ. În cazul elevilor din clasele terminale, se respectă în continuare procentul stabilit printr-un ordin anterior al MS și MEC, care prevede participarea fizică la cursuri în limita a 50%.

UPDATE 12.55. „Am stabilit cu ministrul Sănătății că vom modifica ordinul de ministru comun, în așa fel ca elevii să meargă la școală până la instituirea carantinei, cu restricțiile cunoscute, conform scenariilor.

Vom modifica sintagma <școlile intră în online la 6 la mie> cu sintagma <școlile intră în online la intrarea în carantină>”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cele trei scenarii pentru participarea la cursuri

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori;

Scenariul 2

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. 

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori. 

Scenariul 3

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;

b) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;

c) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu ;   

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 până la intrarea localității în carantină”.


Știrea inițială

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, ca școlile să rămână deschise chiar dacă este depășit pragul critic de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu a solicitat într-o adresă transmisă la Ministerul Sănătății ca unitățile de învățământ să nu se închidă până nu se declară carantina.

Solicitarea vine în contextul în care, în această perioadă elevii susțin simularea examenului de Bacalaureat.

Ministrul susține în document că în școli se respectă măsurile de protecție sanitară mai mult decât în alte locuri.

Totodată, cererea este adresată pentru a se preveni agravarea pierderilor în educație și tulburările de socializare în rândul tinerilor.

Capitala a depășit pragul critic de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, potrivit prefectului Capitalei. Alin Stoica spunea cu o zi în urmă că depășirea acestui prag nu înseamnă automat impunerea carantinei.

Duminică, Sorin Cîmpeanu a transmis încă o dată că școlile trebuie închise ultimele, „doar dacă situația epidemiologică o impune”. În susținerea acestui principiu, ministrul Educației face trimitere la un studiu Reuters care arată că „rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală”. 

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, toți elevii trec la educația exclusiv online când este depășit indicele de infectare de 6 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri