Alte 20 de persoane au fost împușcate mortal în timpul protestelor din Myanmar. Bilanțul victimelor a ajuns la 183

Data actualizării: Data publicării:
cadavru pe targa acoperit de o panza
Alte 20 de persoane au fost împușcate mortal în timpul protestelor din Myanmar. FOTO: Profimedia Images

Violențele continuă pe străzile orașelor din Myanmar, unde au loc manifestații împotriva juntei militare instalate la putere printr-o lovitură de stat. Familiile a zeci de oameni uciși în timpul luptelor de forțele de ordine se pregătesc acum de înmormântări, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie.

Cel puțin 20 de persoane au murit luni în timpul protestelor din Myanmar, după ce cu o zi în urmă 74 de oameni și-au pierdut viața în cea mai sângeroasă zi de la izbucnirea protestelor la 1 februarie, potrivit Reuters.

Bilanțul victimelor ucise de forțele de ordine a ajuns acum la cel puțin 183 de morți iar susținătorii liderului Aung San Suu Kyi nu dau semne că vor înceta manifestațiile.

Zeci de înmormântări vor avea loc zilele următoare în cel mai mare oraș din Myanmar, Yangon, dar și în alte regiuni. Mai multe familii îndoliate au declarat presei că forțele de ordine au „confiscat” cadavrele, însă vor exista în continuare ceremoniile de înmormântare, chiar și în lipsa trupurilor.

Junta militară declară legea marțială

Manifestaţiile din ultimele zile vin după un vibrant apel la rezistenţă împotriva acestei ''dictaturi injuste'' lansat de un lider al opoziţiei, Mahn Win Khaing Than, fost preşedinte al parlamentului şi acum vice-preşedinte al unui legislativ care în urma loviturii de stat funcţionează în clandestinitate.

„Acesta este cel mai întunecat moment al naţiunii, dar zorile se apropie. În scopul formării unei democraţii federale, dorită de toţii fraţii din grupurile etnce care au avut de suferit din cauza dictaturii în ultimele decenii, această revoluţie este şansa de a ne uni eforturile. Nu vom renunţa niciodată în faţa unei armate incorecte, ne vom construi viitorul împreună. Misiunea noastră trebuie îndeplinită”, a declarat Mahn Win Khaing Than într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului neoficial format de opoziţie şi pe reţele de socializare online.

Sâmbătă seară, junta a declarat legea marţială în două districte ale capitalei economice Rangoon, unde poliţiştii şi soldaţii s-au confruntat cu protestatarii înarmaţi cu bâte şi cuţite. Ascunşi în spatele unei baricade, aceştia au fugit după ce forţele de securitate au deschis focul asupra lor.

Protestele din Myanmar continuă

Proteste în masă au loc în Myanmar în fiecare zi, de când armata a preluat controlul asupra țării.

Lovitura militară a avut loc în 1 februarie 2021. Aung San Suu Kyi și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții. La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat că puterea militară declară stare de urgență pentru un an. Lovitura de stat a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune.

Protestatarii cer acum eliberarea liderilor aleși și încetarea conducerii militare.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri