Sari la conținut
News Alert

Amplu reportaj Euronews dedicat protestelor: „Marșul românilor pentru Justiție”

Euronews face o radiografie a protestelor masive care au cuprins România şi a motivelor care i-au scos pe oameni în stradă. Într-un amplu reportaj intitulat "Marşul românilor pentru Justiţie", postul de televiziune prezintă revolta poporului faţă de putere şi faţă de modificările pe care aceasta doreşte să le aducă legilor justiţiei.

„Un grup mafiot se află la conducerea ţării în acest moment, politicienii aflaţi la putere, social-democraţii, mulţi dintre ei au probleme imense cu legea aşa că vor aceste reforme doar pentru nu mai avea probleme cu legea”, spune Tudor Cârstoiu, protestatar, în reportajul Euronews.

Televiziunea notează că de prinderea corupţilor la nivel înalt se ocupă Direcția Națională Anticorupție. O instituţie condusă de Laura Codruta Kovesi, care în repetate rânduri a atras atenţia că modificarea legilor justiţiei nu se bazează pe o dorinţă reală pentru reformă, ci mai degrabă pe o încercare de a proteja parlamentarii corupţi de anchete.

„Acestea (n.red: modificările propuse) pun în pericol legislaţia, distrug instrumentele de anchetă pe care le folosim în activitatea noastră”, afirmă Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

O reacţie criticată vehement de liderii Puterii, notează Euronews.

„Dacă desfăşori o anchetă folosind protocoale secrete, echipe comune de procurori cu agenţi de la serviciile secrete, acest lucru este total ilegal, este un abuz, este ca un cancer pentru societate şi subminează credibilitatea acţiunilor justiţiei, mai ales în lupta anticorupţie”, susține Şerban Nicolae, senator PSD.

Sute de mii de români cred, însă, că modificările aduse Legilor Justiţiei sunt greșite. E motivul pentru care au ieşit în stradă, într-un aşa-numit "Marş al speranţei", notează jurnaliştii.

„Suntem mândri că suntem europeni, că facem parte din UE şi vrem să rămânem acolo”, spune Sorin Bobiş, protestatar din Cluj.

„Legile permit controlul politic asupra justiţiei şi acest lucru înseamnă că toate personajele corupte din coaliţia de guvernare pot şi ar putea scăpa de la inculpare şi condamnare”, adaugă Diana Maria Voicu, membru Inițiativa România.