Anul școlar ar putea începe cu proteste, legea salarizării nu e gata. Hadăr: Riscăm să ajungem din nou la conflict. Nu e deloc frumos

Data actualizării: Data publicării:
profesori la protest
Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani a avut loc in 30 mai. Cadrele didactice s-au adunat în fața Guvernului. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Legea salarizării nu este gata, deși Guvernul le promisese profesorilor că pe 15 iulie actul normativ va fi finalizat. A trecut de atunci mai bine de o lună și legea e la stadiul de "discuții", spun surse. Nerespectarea angajamentului ar putea reporni greva profesorilor. Cadrele didactice au avertizat că dacă nu văd majorarea pentru ei cuprinsă în noua lege, de la 1 septembrie, ies din nou în stradă. În luna mai școlile au fost închise trei săptămâni. 

Anton Hadăr, liderul Alma Mater, a declarat la Digi24 că acum trei săptămâni sindicatele au trimis varianta lor privind salarizarea din învățământul preuniversitar și superior, pentru personalul didactic de predare și personalul auxiliar.

"Mai e o categorie - personalul tehnic administrativ, pentru ei nu s-au găsit soluții privind anexa unde să fie încadrați. Personalul tehnic administrativ trebuie să fie dus în aceeași anexă cu alte posturi similare din sănătate, cultură, e vorba de o intercalare între sectoare pentru care trebuie să se găsească spații în grilă.

Se lucrează cu trei variante, și noi am avut trei scenarii, varianta noastră respectă ce am discutat la negocieri. Ne-am gândit la o variantă de încorporare a sporurilor în salarii, mai ales pentru personalul care lucrează în medii defavorizate. E foarte greu să te limitezi la 20%.

Nu am văzut o formă finală, nu am mai avut negocieri. A plecat Budăi, a venit Bucura-Oprescu, cu care nu ne-am văzut niciodată pe problema salarizării. Cred că și ăsta a fost un pas pe loc. Până se obișnuiește, mai prelungim cu o lună, două. 

Dacă legea nu ajunge în Parlament la 1 septembrie, se încalcă angajamentul. Cele două săptămâni care mai sunt până la 1 septembrie nu sunt dătătoare de speranțe în sensul finalizării acestei legi. Vrem să se mențină acele promisiuni. Președintele a spus că va fi alărui de noi.

Riscăm să ajungem din nou la conflict. Ne-am gândit cu teamă la începutul anului școlar și universitar. Dacă nu se ajunge la o înțelegere și nu se iau lucrurile în seamă cum s-a discutat, ostilitățile vor continua și nu e deloc frumos să începem școala cu proteste", a declarat liderul de sindicat.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri