Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani. Expert: Va fi și mai rău

Data publicării:
oameni in parcul herastrau
Numărul străinilor care au intrat în țară a fost mai mare decât al românilor care au părăsit țara. FOTO: Profimedia Images

Date îngrijorătoare de la Institutul Național de Statistică. Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, cel mai mare număr din ultimii treizeci de ani.

Prin comparație, în ultimul deceniu, țara noastră a pierdut prin mi­gra­ţia externă definitivă 250.000 de români, adică echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii. Lor li se adaugă și cei temporari, adică acei români care pleacă să muncească în străinătate sau la studii, dar care apoi se întorc în țară.

Tot statistica ne arată o Românie în declin demografic accentuat. Față de acum 10 ani, am pierdut peste un milion de locuitori. O altă problemă este îmbătrânirea populației, vârsta medie a crescut de la 40,6, la 42,4 ani.

„Dacă n-am aduce forță de muncă din străinătate, am intra în colaps și de azi. Vedem din ce în ce mai mulți oameni de o altă naționaltate pentru simplul motiv că deficitul de forță de muncă nu mai poate fi acoperit. Sistemul de pensii, de salarizare, bugetar e deja în colaps, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai grave. Doar ca să dau o imagine foarte simplă, înainte de '90 o generație avea 800.000 de copii, acum o generație are puțin peste 180.000 de copii. Din 180.000 o parte nu rămâne în România, iar o parte dintre ei nu termină nici opt clase”, a explicat Gelu Duminică Sociolog.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri