Atac mafiot „fără precedent” în Mexic. Patru polițiști și doi civili au fost uciși într-o ambuscadă cu explozibili

Data publicării:
atac mexic
Atacatorii au folosit „şapte” dispozitive „explozive improvizate”. Foto: Profimedia

Şase persoane, inclusiv patru poliţişti, au fost ucise, iar alte 14 persoane au fost rănite într-un atac cu explozibili „fără precedent” care viza forţele de securitate, în apropiere de Guadalajara (vest), în Mexic, relatează AFP, potrivit News.ro. 

Doi civili au fost victime ale unor explozii, marţi seara, ale mai multor dispozitive explozive declanşate la trecerea unui convoi al forţelor de securitate, au precizat autorităţile, care evocă pista unei ambuscade.

„Este un lucru pe care nu l-am mai văzut niciodată până acum”, a declarat miercuri guvernatorul Jalisco, Enrique Alfaro, care se află la conducerea unuia dintre cele mai violente state ale federaţiei - care a înregistrat 1.095 de omoruri şi 750 de dispariţii de la începutul acestui an.

Guvernatorul a denunţat „un act de teroare brutală” care pare să fie o ”sfidare a ststului mexican în ansamblul său”.

Guvernatorul a acuzat „delincvenţa organizată”, fără să citeze în mod expres Cartelul Jalisco Noua Generaţie (CJNG), unul dintre cele două cele mai temute carteluri din Mexic.

Atacatorii au folosit „şapte” dispozitive „explozive improvizate”, potrivit guvernatorului, care susţine că atacul ţintea ”personalul Parchetul statului (Jalisco) şi Poliţia Municipală din Tlajomulco”.

Această comună, situată în apropiere de Guadalajara, are trista reputaţie de a fi o groapă comună în aer liber, după ce 200 de cadavre au fost descoperite anul acesta în gopi comune.

Forţele de securitate vizate în atacul cu exploziv explorau marţi pista unei posibile gropi comune. Era „o capcană” menită să regrupeze „prezenţa poliţiştilor noştri”, potrivit guernatorului.

Pista gropii comune ar fi fost menţionată într-un apel anonim către un colectiv de rude ale unor persoane date dispărute, potrivit acestei versiuni. „Noi nu am primit acest apel”, a declarat presei Indira Navarro, de la colectivul Mamelor care caută de la Jalisco.

Jalisco este unul dintre cele 32 de state mexicane şi înregistrează cel mai mare număr de persoane date dispărute - aproximativ 15.000 dintr-un total de 111.203 înregistrate din 1962.

În această ţară obişnuită cu violenţa legată de droguri - asasinate, dispariţii, răpiri -, atacurile cu explozivi rămân relativ rare.

În iunie, un agent din cadrul Gărzii Naţionale a fost ucis, iar alţii au fost răniţi în explozia unei maşini-capcană în statul Guanajuato.

Duminică, în statul vecin Michoacan, o persoană a fost rănită într-un atac cu exploziv cu o dronă, în satul Apatzingan.

Obiectivul este „slăbirea forţei atac atât a rivalilor din alte carteluri, cât şi a forţelor de securitate şi provocarea terorii în rândul populaţiei civile”, rezumă un consultant în securitate, David Saucedo.

El evocă „narcoterorismul” care a făcut ravagii în Columbia în perioada lui Pablo Escobar, în anii '90. „Asta nu e narcoterorism. Sunt organizaţii criminale care folosesc tehnici ale terorismului. Nu există nicio revendicare socială, ideologică, etnică sau separatistă”, nuanţează Javier Oliva, specialist în probleme de securitate la Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului (UNAM).

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri