Sari la conținut

Bătăile inimii îi dau de gol pe refugiați

Doi sirieni au fost prinși, zilele trecute, în timp ce încercau să intre ilegal în România, prin Vama Bechet, ascunși într-un camion. Oamenii legii au reuşit să îi depisteze cu ajutorul unor aparate care detectează bătăile inimii. Dispozitivele îi ajută pe polițiști să vadă chiar și prin ușile închise ale camioanelor sau tirurilor care transportă ilegal refugiați.

 

După montarea senzorilor am introdus datele camionului și ale șoferului în sistem și acum vom începe testarea camionului. (...) Rezultatul testului a fost negativ, înseamnă că sunt persoane în remorca camionului”, explică un polițist de frontieră.

Datorită sistemului, poliţiştii de frontieră află nu doar dacă în camion sunt persoane ascunse, ci şi numărul acestora.

La nivelul structurilor ITPF Timișoara sunt 18 dispozitive de tip microsearch, în valoare de 220 de mii de lei”, precizează Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al ITPF.

Sistemul este folosit pentru TIR-uri și camioane. Orice persoană care se ascunde într-un astfel de vehicul poate fi depistată.

„E o variantă mult mai utilă pentru vameși să detecteze persoanele care trec ilegal frontiera”, spune o tânără care așteaptă să treacă granița.

„Nu mai trebuie să caute, să desfacă TIR-urile, să deschidă fiecare TIR să caute. Economisește timp și bani”, confirmă un alt șofer român.

Doar în primele trei luni ale acestui an, 90 de străini au încercat să intre ilegal în România, prin vestul ţării. Potrivit oamenilor legii, migranții plătesc chiar și o mie de euro căluzelor, ca să le croioască drum spre Occident.