Video Bill Gates s-a vaccinat, teoriile conspirației au și apărut. De ce e sigur Cristian Presură că miliardarului nu i s-a injectat apă

Data actualizării: Data publicării:
Bill Gates s-a vaccinat împotriva Covid-19
Bill Gates s-a vaccinat împotriva Covid-19. Foto: Twitter/Bill Gates

Bill Gates s-a vaccinat, iar imaginile acestui moment le-a putut vedea toată planeta. Pentru amatorii teoriilor conspirației, însă, nu a fost chiar o operațiune banală, pentru că au apărut imediat două teorii: prima dintre ele, că de fapt Bill Gates s-a vaccinat cu apă, și a doua dintre ele, aceea că Bill Gates ar fi primit și celebrul cip care ar fi inoculat de vaccinuri.

Cristian Pîrvulescu și Cristian Presură au explicat la Digi24 de unde vin și de ce apar astfel de teorii și mai ales de ce au ele, totuși, succes. Iată câteva dintre întrebările la care au răspuns cei doi profesori:

Suntem siguri că Bill Gates nu a primit apă?

Cristian Presură, fizician: Eu aș zice că suntem siguri, pentru că Bill Gates este un om care a investit foarte mult în vaccinuri. E cumva paradoxal că lumea îl acuză de tot felul de teorii conspiraționiste, însă el a investit multe sute, milioane de euro. El a fost cel care cu mulți ani înainte ne-a prevenit de aceste pandemii și a făcut tot posibilul anul acesta pentru a ajuta la obținerea noului vaccin. Deci, eu sunt sigur că n-a fost apă.

Cristian Pirvulescu, politolog: N-avem de unde să știm dacă a primit sau nu apă, dar sunt exact pe aceeași poziție: dar de ce ar fi făcut-o, doar pentru propagandă? Nu este un politician. Și pe de altă parte, susține, dar nu numai că susține, a susținut campanii de vaccinare care au salvat milioane de vieți, contrar a ceea ce spun antivacciniștii.

Un țap ispășitor

Este Bill Gates un țap ispășitor, găsit precum George Soros, un inamic nr.1?

Cristian Pîrvulescu: Da, pentru că răspunde foarte bine modelului. Există un model standard în teoriile conspirației, care vin cu mii de ani în urmă și care vor continua multă vreme și care prind la cei care vor să creadă în ele din diferite motive. Vedeam o decizie a unei curți de apel din Peru, care decidea că nu poate să dea niște sentințe pentru că virusul este imprevizibil și singurii care știu ceva despre asta sunt Bill Gates, George Soros și Rockefeller. Adică trei fundații. Oamenii aceștia, de fapt, fac toți servicii societății. Sunt fundații caritabile. Rockefeller și Fundația Gates lucrează foarte mult în domeniul acesta. Soros a sprijinit foarte mult și dezvoltarea democrațiilor, pentru că a considerat că este necesar ca statele, după ce se eliberează de dictaturi, să aibă democrații pentru a fi reziliente. Ceilalți au mers numai pe caritate. Și totuși, li se reproșează acest lucru, pentru că, nu-i așa, e normal ca un om bogat să investească pentru cei săraci.

Adevărul despre cip

Cristian Presură: Nu putem face la ora actuală un cip atât de mic încât să încapă în vaccin, să intre prin sânge, să ajungă în creierul uman, de unde să ne controleze sau să transmită gândurile noastre. Asta este imposibil. Pentru ca să treacă, de exemplu, de bariera hemato-encefalică, deci să treacă din sânge către creier, el trebuie să fie mai mic decât câțiva nanometri. Or, dacă e mai mic decât câțiva nanometri, nu putem să punem niciun tranzistor. Și dacă punem măcar un tranzistor, nu vom putea face nimic cu el. Deci, este pur și simplu o fantezie, o versiune science-fiction.

De ce a fost inventată această variantă?

Atunci când vine vorba despre dezinformare, minciunile trebuie să fie gogonate, uriașe, efectul unei miniciuni uriașe fiind dublu: primul este că aproape că ți-e rușine să o demontezi. Este atât de evidentă pentru o bună parte a populației, încât nu-ți vine să vorbești despre ea - cum e cipul, care nu poate exista. Și în al doilea rând, oamenii care cred într-o minciună gogonată niciodată nu vor avea senzația că trebuie să caute și altceva pe lângă ea. Cu alte cuvinte, minciuna gogonată devine un adevăr în sine, care are viață proprie.

Cristian Presură: De ce a fost inventată o asemenea minciună nu știu așa de bine, dar știu că s-a propagat foarte repede. A fost un studiu recent, de la MediaStandard.ro, care a arătat că aceste teorii ale conspirației în jurul 5G și în jurul coronavirus s-au propagat de două ori mai repede decât se așteptau cercetătorii. Studiile au fost făcute folosind Google Trends, folosind ceea ce caută oamenii pe internet. Și asta a fost o surpriză, de ce s-au propagat mult mai repede decât în mod obișnuit? Probabil că minciunile au fost mult prea gogonate și atunci s-au propagat și mai repede. E interesant că ei au studiat și alte teorii ale conspirației, care nu sunt chiar teorii ale conspirației, dar sunt idei care se propagă foarte repede, fără să fie o teorie completă. Una dintre aceste idei, care s-a propagat foarte repede, a fost faptul că consumul de alcool, în special vinul, ar ajuta coronavirusul. Ceea ce nu e adevărat. Sau faptul, de exemplu, că într-o zonă caldă, atunci când stăm la soare, luăm mai rar coronavirus, care iarăși nu este adevărat.

Cipul și radicalismul religios

Cristian Pîrvulescu: Tema cu cipul - care apăruse și la pașaportul electronic - este veche și este legată de o serie de credințe religioase, în special cele care țin de radicalismul religios, care respinge modernitatea în sine, pentru că este „semnul Satanei”, orice inovație este periculoasă. Vă aduceam aminte de Protocoalele Înțelepților Sionului, care n-au făcut altceva decât să inventeze, preluând niște mituri existente, o conspirație evreiască. Or, această invenție ține și astăzi. Când discutăm despre Soros, discutăm despre continuitatea acestor Protocoale. Este o carte din 1903, fără autor, despre care știm sigur că a fost produsă în Ucraina țaristă pentru a manipula mujicii, lumea mai puțin educată, cu sentimente antisemite. Era nevoie de cineva care să fie dușman la îndemână. În comunitățile acestea, evreii existau, trăiau la marginea lor și atunci puteau foarte ușor să fie arătați astfel. Acum, aici, în cazul Bill Gates, sunt și toate miturile capitaliste, care se leagă de asta, pentru că nu-i așa, evreul, care nu avea voie să aibă anumite meserii, devenea bancher, devenea medic, devenea avocat, adică făcea ceea ce catolicii numeau meserii ilicite, meserii pe care un creștin nu le putea face. Evident, făcându-le, ajungeau la un moment dat să aibă o mică avere și o poziție în societate, ceea ce-i făcea repede atacabili.

O minciună trebuie să aibă 10 la sută adevăr

În statele nordice, știm că se cercetează un cip care se implantează sub piele, de obicei deasupra palmei, cipul respectiv putând fi folosit ca o carte de identitate, ca un card bancar etc.

Cristian Presură: În Olanda se folosesc foarte des implanturile de cip pentru animale domestice, iar acel cip este destul de mare, are o lungime de câțiva milimetri și un diametru de un milimetru, deci nici nu se pune problema să intre într-o seringă obișnuită, este mult, mult prea mare. Există cercetări pentru a face cipuri foarte, foarte mici și aici este o discuție interesantă. Dacă niște cercetători caută să facă cipurile mai mici sau mai bine spus, implanturile mai mici, pentru ca să ajute în diverse cazuri medicale, dintr-odată, de undeva, apare o teorie a conspirației cum că acești cercetători ar fi rău intenționați.

În cazul de față, cel mai mic cip care a fost creat a avut dimensiune de aproximativ 20 de micrometri, deci practic puțin mai mic decât firul de păr. Și el a fost implantat în niște celule, din piele, canceroase, pentru ca apoi cercetătorii să poată să urmărească unde se deplasează celulele canceroase. Este adevărat că pentru ca să poată să citească semnalul, aveau nevoie de niște antene foarte puternice, dar au reușit și este cel mai bun rezultat de până acum.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri