Bode: Mi se pare inadmisibil ca în 2021 ISU să nu aibă echipamente. Vom cumpăra saltele pentru toate județele, doar 4 au în prezent

Data actualizării: Data publicării:
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în ședința de Guvern.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Foto: gov.ro

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat în urma incendiului de la Constanța, unde o femeie a murit după ce s-a aruncat de la balcon ca să scape de flăcări. Bode spune că e anormal ca Inspectoratele pentru Situații de Urgență să nu aibă echipamentele necesare în dotare și că vrea ca în 2021 să fie achiziționate saltele pneumatice pentru fiecare județ în parte. În prezent, spune ministrul, doar patru județe au astfel de dotări.

 

"Astăzi i-am chemat pe cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să îmi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean în parte. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată. Există doar patru astfel de echipamente la nivel naţional. Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare în astfel de situaţii tragice", a declarat Bode.

"S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp, să ajungă la faţa locului, pentru a salva persoana aflată în apartament. Un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să îşi ia laptopul", a mai afirmat ministrul.

Bode susține că va lua măsuri punctuale imediat ce va primi rezultatele anchetei și ia în calcul achiziționarea de echipamente pentru Inspectoratele Județene de Urgență folosind fonduri europene. 

"Măsurile punctuale le voi lua imediat ce primesc rezultatele anchetei. Mi se pare anormal ca în 2021 ISU să nu aibă echipamente. Am vorbit cu Raed Arafat şi dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu s-au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment. Sper ca în acest an să intre în dotarea inspectoratelor judeţene. Le-am cerut să găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele pneumatice din fonduri europene, pentru că avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri exact din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile. Ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede", a conchis ministrul de Interne.

Anchetă penală în urma incendiului de la Constanța, în urma căruia o femeie a murit

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu și anchetează intervenția pompierilor ISU Constanța de la incendiul în care o femeie a murit, după ce a căzut de la etajul 6 unde locuia, după ce apartamentul său a fost cuprins de flăcări.

Investigația vizează în principal cum a fost organizată intervenția, cum a decurs orele exacte la care au fost solicitate și trimise echipajele, dar și când au ajuns la fața locului. În paralel se desfășoară o a doua investigație penală, pentru distrugere și ucidere din culpă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, a spus miercuri că din ancheta pe care o realizează vrea să arate unde s-au produs „acele disfuncționalități care au condus la producerea unor neînțelegeri în ce privește modul cum au ajuns la locul intervenției forțele alocate”.

El a precizat că „s-au strecurat niște erori cu privire la timpul în care a ajuns autoscara la locul intervenției”.

„Din datele ulterioare s-a constat că această autospecială a ajuns la 9:41, nu cum s-a declarat inițial la 9:27”, a declarat Cristian Amarandei.

Cristian Amarandei a spus că, pe baza înregistrărilor, autoscara a plecat de la Detașamentul de Pompieri Palas la ora 9:30, iar la 9:39 a trecut prin fața inspectoratului.

IGSU transmitea ieri că ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09:25, iar autoscara a ajuns două minute mai târziu.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri