Cîmpeanu exclude posibilitatea ca testarea în școli să fie făcută de personal medical: "Ar bloca din prima clipă acest proces"

Data actualizării: Data publicării:
sorin cimpeanu cu o mana ridicata la o conferinta de presa
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: INQUAM Photos/ OCTAV GANEA

Ministrul interimar al Educaţiei a declarat, vineri, că testarea în școli nu s-ar putea face de către personal specializat, așa cum cer unele organizații ale părinților. Sorin Cîmpeanu susține că procesul atât de necesar pentru siguranţa sanitară în unitățile de învățământ va fi din prima clipă blocat, asta pentru că în România există deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. 

Cîmpeanu a răspuns întrebării adresate de jurnaliști, potrivit căreia uneie asociaţii de părinţi cer ca testarea în școli să se facă de personal specializat, nu de către cadrele didactice care s-ar putea infecta.

"Personal specializat înseamnă personal medical. Ştim foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci testarea de către personalul medical, o spun cu toată responsabilitatea, ar bloca din prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste", a declarat Ministrul interimar al Educației. 

Primele teste pe bază de salivă ar urma să ajungă săptămâna viitoare în unităţile de învătământ din ţară.

"Ministerul Educaţiei nu are competenţă pentru administrarea testelor. Am solicitat elaborarea acestei procedurii la nivelul Ministerului Sănătăţii. La timp înseamnă înainte de sosirea testelor în şcoli pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum să le folosim", a mai spus Cîmpeanu.

Cum se va face testarea în școli

Ministerul Sănătății urmează să emită normele pentru folosirea testelor de salivă, neinvazive, în școli, a precizat joi seara, la Digi24, secretarul de stat Andrei Baciu. Potrivit acestuia, procedura va fi simplă și că va putea fi făcută și de cadre didactice, în școlile care nu au personal medical.

"Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare", a spus Baciu.

"S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală", a adăugat el.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri