Video Ciolacu, despre adăposturile construite la Plauru: Nu sunt aspectuoase, a fost o improvizație. Ne pregătim să nu fie niciun pericol

Data publicării:
adapost antiaerian din beton la Plauru
Adăposturile construite de armată au 10 metri lungime. Foto: MApN

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că situaţia din zona frontierei cu Ucraina, în Deltă, este sub control şi de aceea trebuie să ne pregătim să nu fie niciun pericol. El a precizat că adăposturile instalate în zonă de MApN nu sunt foarte aspectuoase, dar este vorba despre „o intervenție rapidă pentru că oamenii nu s-au simțit în siguranță”.

Premierul Ciolacu a spus că adăposturile de la Plauru sunt necesare pentru ca lumea să fie în siguranţă.

„Nu există adăposturi în zona aceea. Sunt foarte multe lucruri pe care nu le-am spus încă presei, pentru că sunt în lucru, atât cu MApN, cât și cu ISU. Azi noapte a funcționat sistemul RO-Alert în zonă și până acum nu exista telefonie, acoperire peste tot.

S-au făcut și acele adăposturi. Într-adevăr, nu arată estetic, a fost o intervenție rapidă pentru că oamenii nu s-au simțit în siguranță”, a afirmat Ciolacu.

Potrivit premeirului, „vor veni investiții majore în toate zonele de frontieră în perioada următoare, ținând cont de ceea ce face Federația Rusă. Nu aș vrea să intru în aceste detalii, sunt detalii militare”.

Întrebat dacă există un pericol pentru români în acest moment, premierul a răspuns: „Din câte se vede, situația este sub control. De aceea trebuie să ne pregătim chiar să nu fie niciun pericol. Repet, sunt de acord că acele adăposturi nu sunt foarte aspectuoase, dar a fost o improvizație pe o perioadă foarte limitată de timp”.

La rândul său, Raed Arafat a afirmat că riscul în zonă este „foarte mic”, dar chiar și așa, autoritățile trebuie să intervină pentru a proteja populația.

„În zonele cu puțină populație s-au găsit soluții cu MApN. Indiferent de aspect, vorbim despre zone de siguranță care sunt mai sigure decât casele oamenilor, făcute din beton și unde oamenii pot sta acolo o oră, două, până trece alarma aeriană.

Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecție civilă în general, nu numai acolo. Trebuie să începem să verificăm ce există, să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este risc.

Riscul este unul foarte mic, dar cu cât există risc, noi avem obligația să acționăm, să dăm mesaje, pentru a proteja populația. Chiar dacă riscul este de 0,001%, tot trebuie să ne pregătim. Ăsta este motivul pentru care armata a intrat cu niște soluții rapide, care au fost apobate în final prin CNSU”, a declarat șeful ISU.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri