CNCAN: Sistemul de monitorizare a radioactivității de pe teritoriul Ucrainei funcționează și nu indică depășiri peste valorile normale

Data actualizării: Data publicării:
Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia

CNCAN vine cu precizări după publicarea unor materiale de presă despre centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina. Instituția spune că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. De asemenea, CNCAN precizează că specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit AIEA, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

CNCAN: „Referitor la unele materiale de presă privind centrala nuclearoelectrică Zaporojie, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.”

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri