Galerie Foto Comoară istorică găsită într-o pădure din Bihor: topoare și o lamă de cuțit, vechi de 3.000 de ani. "Nu doresc nicio recompensă"

Data actualizării: Data publicării:
descoperire arheologica
Descoperirea a fost făcută duminică, pe raza comunei Brusturi. Sursa foto: Facebook/ Preda Balaiban

Descoperire arheologică valoroasă într-o pădure din Bihor. Un pasionat de detecția de metale a găsit, duminică, mai multe bucăţi de topoare celtice şi o lamă de cuţit, vechi de circa 3.000 de ani. Acestea, spun experții, erau folosite de oamenii preistorici ca arme, dar şi ca unelte și nu este exclus să fi aparținut chiar celor care trăiau în Peştera Igriţa, din Munții Pădurea Craiului, scrie eBihoreanul.

Preda Bălăiban este unul dintre pasionații de detecție de metale autorizați din Bihor. Duminică a ieșit în drumeție, într-o nouă căutare de comori.

"Hobby-ul meu este să mă plimb cu detectorul de metale prin păduri. Am găsit fragmentele de topoare celtice şi lama de cuţit în aceeaşi groapă în pădurea din satul Picleu, comuna Brusturi. Mi-am dat seama de la început că sunt valoroase şi le-am predat imediat la Primărie, aşa cum prevede legea", a povestit bărbatul pentru eBihoreanul.

Potrivit specialiștilor, bucăţile de topoare celtice şi lama de cuţit găsite au o vechime de circa 3.000 de ani.

"La o primă cercetare a fragmentelor, acestea datează de la finalul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului, adică din secolele XII – X î. Hr. Descoperirea, ce aparţine culturii pretracice, este cu atât mai interesantă cu cât stilul de realizare a obiectelor corespunde cu specificul Peşterii Igriţa din localitatea Aştileu", a declarat, pentru sursa citată, Bogdan Tegreş, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

Topoarele şi lama de cuţit erau folosite de oamenii preistorici ca arme, dar şi ca unelte și, spun specialiștii, e posibil ca cele găsite duminică în Bihor să fi aparținut chiar oamenilor care au trăit în Peştera Igriţa, din Munții Pădurea Craiului. Caverna e situată în satul Peştere, comuna Aştileu, iar de-a lungul timpului în ea au fost descoperite tezaure monetare romane, obiecte de ceramică şi bronz, precum urme de viaţă animală, scriu jurnaliștii din presa locală.

În ceea ce privește valoarea descoperirii, cel care a găsit-o spune că nu vrea nicio recompensă: "În acest caz, precum şi în la celelalte descoperiri făcute mine, am specificat clar şi în scris autorităţilor că nu doresc nicio recompensă. Eu fac totul din pasiune şi mă bucur că pot contribui la descoperirea trecutului nostru", spune Preda Bălăiban.

 Preda Bălăiban este pasionat de detecția de metale și nu vrea nicio recompensă pentru obiectele istorice găsite. Sursa foto: Facebook/ Preda Balaiban
Preda Bălăiban este pasionat de detecția de metale și nu vrea nicio recompensă pentru obiectele istorice găsite. Sursa foto: Facebook/ Preda Balaiban

Potrivit legii, cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe, în termen de 72 de ore, primăriile din zonă. Bunurile sunt preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi sunt evaluate de experţi. În final, autorul descoperirii este răsplătit cu 30% din valoare sau chiar cu 45%,  dacă obiectele au o importanţă deosebită, în termen de 18 luni de la data scoaterii lor la lumină, mai scrie sursa citată. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri