Costel Alexe: 53.000 de metri cubi de lemn de la copaci doborâţi din zona Cheia vor fi scoşi din fondul forestier

Data publicării:
Ministrul Mediului Costel Alexe
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Nu mai puţin de 53.000 de metri cubi de material lemnos rezultat în urma copacilor doborâţi de fenomenele meteo extreme din zona Cheia vor fi scoşi din fondul forestier, iar pentru transportul acestora va fi nevoie de minimum 1.200 de camioane, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Ministrul a precizat că tot acest material lemnos „trebuie dus către industria mobilei, către fabricile de cherestea sau către lemnul de foc”, informează Agerpres.

„Ne aflăm astăzi, aici (într-o pădure din zona localităţii Cheia), unde doar într-o singură noapte condiţiile meteo au făcut ca 50.000 de metri cubi să fie doborâţi. Acest lemn trebuie scos din fondul forestier cu celeritate, pentru că el, sub o formă sau alta, poate infesta lemnul sănătos şi poate putrezi. Chiar dacă pădurea este o sursă regenerabilă este, în acelaşi timp, şi perisabilă. Acest lemn, verde de altfel pentru că nu atinsese vârsta de exploatare, trebuie scos din pădure şi trebuie dus către industria mobilei, către fabricile de cherestea sau către lemnul de foc”, a spus Alexe, în timpul unei acţiuni în teren, organizată în zona localităţii Cheia.

Ministrul Mediului a precizat că „doar de aici trebuie să iasă pe acest drum minimum 1.200 de camioane încărcate cu material lemnos care, sub o formă sau alta, ar putea să creeze panică în rândul populaţiei că este lemn tăiat ilegal”.

Acesta a menţionat că România are, în prezent, cel mai mic procent al pădurilor doborâte în Europa, iar prin grija silvicultorilor deţine două treimi din pădurile virgine ale Europei.

„Prin grija silviculturii româneşti avem, cred, cel mai mic procent al pădurilor doborâte în Europa. În acest an, la nivel european sunt peste 200 de milioane de metri cubi de material lemnos rezultat în urma doborâturilor. În România, în ultimii şapte ani, avem o medie de 3,7 milioane mc, am avut 5,3 milioane, anul trecut. Suntem obligaţi să scoatem acest material lemnos din interiorul fondului forestier şi trebuie dus la exploatare”, a spus ministrul.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri