CTP: Dacă noi ne ducem în șanț față de UE, Transilvania nu va face asta!

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrage atenția că Transilvania are o tradiție europeană, iar unirea cu România în 1918 s-a făcut nu pentru că și-ar fi dorit aceasta din conștiință națională, ci pentru că împrejurările - programul „idiot” de deznaționalizare practicat de autoritățile ungare - au împins-o să facă acest pas. Altfel, Transilvania ar fi putut să devină o Elveție a Balcanilor, fără să se unească neapărat cu România. Iar dacă autoritățile de la București împing acum țara în afara Uniunii Europene, există riscul ca Transilvania să meargă pe alt drum, a avertizat CTP la Digi24.

Cristian Tudor Popescu: „Transilvania, înainte de a se uni cu România, era într-un soi de Uniune Europeană. România nu era. România era un stat cu șapte milioane de locuitori, un stat singuratic, în vreme ce Transilavania făcea parte dintr-un imperiu cu 40-50 de milioane de locuitori, un imperiu european, care era un fel de Uniune Europeană, în care se vorbeau 10-12 limbi. Un conglomerat de naționalități, deci un fel de Uniune Europeană. Firește, nu era democratică, nu era organizată cum este UE-ul de astăzi, era un imperiu, nu se pune problema. Dar era o structură europeană, cu administrație, cu educație, cu instituții europene, și Transilvania făcea parte din ea. Noi acum ne gândim sărbătoare, frumos, euforie, ciolan cu fasole și ne gândim că frații transilvăneni au venit așa, de la sine, la România.  Nu este adevărat. S-au gândit mult până să vină aici.

Citiți și    Rețelele lui Dragnea. Cine este fostul dușman care i-a pus la picioare mafia din Justiție

Demersurile lor, vreme de decenii, au fost nu în sensul unirii cu România - nici nu s-au gândit la asta -, ci în sensul de a obține un statut egal în interiorul monarhiei austro-ungare, de a nu mai fi discriminați, de a nu mai fi asupriți și deznaționalizați. Hotărârea de a se uni cu România a fost luată „datorită” Ungariei, „datorită” autorităților ungare și a programului sălbatic - pe cât de sălbatic, pe atât de idiot - de deznaționalizare, aplicat nu numai românilor, ci tuturor, slovacilor, croaților, tuturor celor pe care îi stăpâneau.

Altfel, dacă studiezi puțin istoria, constați că Transilvania ar fi putut să devină - dacă ungurii n-ar fi dus acea politică, cruntă și falimentară, împotriva lor - ar fi putut Transilvania să devină o Elveție a Balcanilor. Cu români, unguri, germani, multiculturală, multietnică, multiconfesională, asta ar fi putut să fie Transilvania, fără să se unească neapărat cu România.

De ce am spus asta? Pentru că dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto a României din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale. N-o va urma. Transilvania a fost obișnuită să fie o țară europeană foarte mult timp, spre deosebire de celelalte două țări române, și nu va accepta așa ceva. Așa că mie nu mi-e așa de teamă de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, cât îmi e... deci, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice românii din Ardeal. Așa cum pleacă milioane de români - avem cea mai mare diaspora din Europa -, ar putea la un moment dat să plece cu țară cu tot. Pentru că, dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană sau ne ducem într-o parcare din-asta laterală, cu coji de pepeni, cu semințe pe jos, cu hârtii și PET-uri aruncate, și ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”.

Citiți și: 

C.T. Popescu: Ce să înţelegem din această poză? Că l-a rezolvat doamna Dăncilă pe domnul Juncker

CTP: S-a săturat Iohannis de penali? I-aș da un colebil. Să acționeze dacă s-a săturat

 

Cum se explică noul curaj al Vioricăi Dăncilă. C. T. Popescu: Simte că Dragnea sângerează

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri