Video Cum a decurs prima zi de vaccinare pentru copii: "Așa se termină pandemia mai repede și o să fie totul normal"

Data publicării:
copil cu masca sub barbie dupa vaccinare
A început vaccinare copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Foto: Captură Digi24

Peste 2.000 de programări și sute de solicitări în centrele de vaccinare din toată țara, acesta este bilanțul încurajator al primei zile în care copiii cu vârste între 12 și 15 ani s-au putut imuniza împotriva noului coronavirus. Cei mici au venit însoțiți de un părinte sau tutore la centrele de vaccinare și au spus că s-au vaccinat cu gândul la o revenire cât mai rapidă la viața de dinainte de pandemie.

Andrei are 15 ani și a fost printre primii care s-au vaccinat la centrul mobil deschis în Parcul Lumea Copiilor.

- Trebuie să particip la multe competiții internaționale și asta ne ajută pe noi ca societate să evoluăm și să prevenim răspândirea virusului

Tinerii s-au imunizat cu gândul la o revenire cât mai rapidă la viața de dinainte de pandemie.

- Așa se termină pandemia mai repede și o să fie totul normal.

Printre cei care s-au vaccinat s-a aflat și băiatul medicului de familie Sandra Alexiu.

- Totul a fost de la mama. Ea a avut această boală și a rămas cu niște sechele, cu schimbul mirosului și schimbul gustului și mă gândeam și pentru mine, dar și pentru ea să mă vaccinez, ca să nu mai fie niciun risc în familie.

Sandra Alexiu, medic de familie: Întotdeaua pentru copiii noștri ne dorim ce e mai bun. Dar pe de altă parte ce e mai bine pentru copil e să fie sănătos. În plus, avem autorizarea pentru vaccin, aveam exemplul SUA, Canada, Israel care vaccineaza de atâta vreme copii.

Copiii pot fi vaccinați în centrele din toată țara cu acordul părinților sau tutorilor

Tinerii vor primi două doze de vaccin și vor putea fi imunizați în toate centrele deschise în țară, la fel ca adulții. Condiția este ca aceștia să fie însoțiți, iar părintele să-și dea acordul.

Minorul trebuie să fie însoțit de tutorele legal sau de unul din părinți, care să exprime consimțământul, schema de vaccinare este asemănătoare cu a adultului, respectiv două doze administrate la interval de 21 zile, a declarat miercuri Valeriu Gheorghiță.

"Prin acordarea autorizației de utilizare a acestui vaccin și la grupa 12-15 ani venim cu un beneficiu foarte mare, în mod deosebit pentru copiii care au afecțiuni cronice, care au afecțiuni îi predispun la risc crescut de forme grave de îmbolnavire, mă refer la afecțiunile neuro-psihiatrice, la sindromul Down, copii instituționalizați, copii cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli cronice renale, cu obezitate. Din păcate obezitatea reprezintă o problema de sănătate publică în creștere inclusiv în țara noastră. Ca atare, există o nevoie reală pentru acces la vaccinare a celor mai vulnerabili în această perioadă", a explicat medicul.

Citește și: Vaccinul Pfizer pentru copiii de 12-15 ani a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri