O infirmieră antivaccinistă din Spania este acuzată că a făcut injecții false la sute de copii

Data publicării:
asistent medical vaccinează un copil
În timp ce vaccinarea în România este la procente alarmant de scăzute, sub Africa, antivacciniștii organizează proteste în stradă prin care propagă informații false, cum că în țara noastră vaccinarea va deveni obligatorie. Foto: Profimedia Images

Zeci de familii din Țara Bascilor, Spania, au dat în judecată o asistentă medicală acuzată că s-a prefăcut că îi tratează pe copiii pe care ar fi trebuit să îi vaccineze, informează The Guardian.

Autoritățile locale au deschis toamna trecută o investigație după ce părinții au început să își exprime public îngrijorările despre încercările infirmierei de a-i descuraja să își vaccineze copiii când se prezentau la un centru medical din Santurtzi, aflat în apropiere de Bilbao.

Părinții s-au arătat suspicioși și în privința felului în care asistenta le administra copiilor vaccinul.

Controversa a ajuns în atenția publicului săptămâna aceasta după ce 42 de familii au dat-o în judecată pe asistentă, acuzând-o că a falsificat documente și că a întrebuințat greșit fondurile publice.

„Unii au observat că [asistenta] administra vaccinurile într-un mod ciudat”, a spus avocatul care reprezintă familiile. „Ea făcea injecțiile foarte repede și apoi părea că aruncă la gunoi toată fiola.”

Infirmiera trebuia să îi imunizeze pe copii împotriva infecțiilor precum meningita și hepatita B într-un centru medical local.

Autoritățile care investighează cazul i-au împărțit pe copiii vaccinați în acel centru în două grupe în funcție de cine i-a vaccinat. „Am descoperit că majoritatea celor care aparțineau unuia dintre grupuri nu fuseseră imunizați corect”.

„Credem că este o problemă foarte serioasă”, a spus avocatul celor 42 de familii. „Nu are niciun sens ca o asistentă care este împotriva vaccinurilor să fie implicată în adminstrarea de vaccinuri.”

Un sondaj realizat în 2022 a arătat că 89% dintre spanioli cred că vaccinurile sunt importante și 92% sunt de părere că sunt eficiente.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri