Cum pot fi atrași cercetătorii în România. Ministerul Dezvoltării anunță granturi și programe cu finanțări uriașe

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja la digi24
Sebastian Burduja, ministrul digitalizării Foto: captură video Digi24

România dă cei mai puțini bani pentru cercetare dintre toate țările Uniunii Europene, context în care Ministerul Cercetării anunță programe "substanţiale" cu fonduri europene și granturi prin care să fie atrași în țară cel puțin 120 de cercetători. Ministrul de resort amintește că  prin PNRR un apel de peste 160 de milioane de euro pentru a atrage cercetători în România.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, marţi, că în domeniul pe care îl coordonează sunt prevăzute programe "substanţiale" cu fonduri europene şi există sprijin la nivel guvernamental pentru creşterea fondurilor alocate de la buget, în condiţiile în care România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca procent din PIB alocat Cercetării (0,17%).

El a amintit că a fost lansat prin PNRR un apel de peste 160 de milioane de euro pentru a atrage cercetători în România.

"Prin PNRR (...) am lansat un apel de peste 160 de milioane de euro care se adresează către cel puţin 120 de cercetători din străinătate, ei pot fi români sau străini, sper ca mulţi dintre ei să fie români, pentru că mai uşor îi atragem înapoi acasă, prin care vor primi granturi de cercetare de aproximativ 1,4 milioane de euro pe perioada de 3 ani.

Nu sunt bani puţini şi criteriile de evaluare, de selecţie sunt destul de riguroase", a explicat Burduja, la conferinţa "Formarea competenţelor: Educaţia pentru industriile cu valoare adăugată mare", desfăşurată la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Potrivit ministrului, planul naţional adoptat de Guvern săptămâna trecută include şi alte programe care să le asigure cercetătorilor o predictibilitate pe termen lung.

"Avem prevăzute programe substanţiale. Este realmente un plan generos de 60 de miliarde de lei. Dincolo de asta, sunt şi cercetători români pe care, orice am face, nu o să-i putem atrage şi trebuie să fim împăcaţi cu lucrul acesta şi să profităm de ei acolo unde sunt. (...) Cred că sunt foarte mulţi români în cercetare de top la nivel mondial care ar veni în ţară şi iată că acum au şi acest instrument financiar", a punctat Sebastian Burduja.

El a adăugat că prin Programul Operaţional Competitivitate sunt prevăzuţi peste 110 milioane de euro pentru un hub în domeniul microelectronicii, nanotehnologiilor.

"Prin Programul Operaţional Competitivitate 2021 - 2027 POCIDIF se alocă bani pentru un proiect predefinit, cred că sunt peste 110 milioane de euro, un hub în domeniul microelectronicii, nanotehnologiilor, care implică mai multe institute şi prin care România încearcă să aibă o nişă în această piaţă. Nu sunt printre adepţii teoriei că trebuie să producem microcipuri la noi în ţară, să facem ceea ce fac China sau Taiwan, pentru că implică investiţii de foarte multe miliarde, dar cred că ne putem găsi o nişă în acest lanţ, mai degrabă în zona de cercetare, proiectare, design, o zonă cu valoare adăugată mare şi unde inginerii noştri şi-au dovedit competenţa", a spus Burduja, citat de Agerpres.

Ministerul lucrează la guvernanţa corporativă a institutelor şi la o nouă lege a cercetării, a completat el.

"Suntem ultimii din Uniunea Europeană ca procent din PIB alocat cercetării, 0,17, şi nu vreau să fac promisiuni care nu depind doar de mine, dar avem sprijinul unei creşteri substanţiale a acestui procent. Vom vedea în curând, pentru că Guvernul se pregăteşte să adopte un buget pentru anul viitor încă de anul acesta, ceea ce ar fi un lucru oricum pozitiv şi destul de neobişnuit în peisajul post-decembrist", a transmis ministrul Burduja.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...