Video Cutremur de suprafață în Gorj. Ce povestesc localnicii și cât de rare sunt seismele în această zonă

Data publicării:
o mana care arata cu degetul spre un seismograf
Când devin periculoase cutremurele de suprafață Foto: Profimedia Images

Un cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter s-a produs, sâmbătă dimineață, în judeţul Gorj. A fost un seism de suprafață, înregistrat la o adâncime de 5 kilometri. Mai mulți localnici din Târgu Jiu s-au speriat, mai ales că zona nu este vizată în mod obișnuit de astfel de fenomene.

„Mi-a fost teamă, bineînțeles. Intenția mi-a fost să intru sub tocul ușii”, spune o femeie din Târgu Jiu.

„Câteva minuțele a fost așa. Da (m-am panicat), pentru că am crezut că mai vine vreo replică și bine că n-a venit. M-am speriat pentru că n-a fost de ani de zile așa ceva”, povestește o alta.

„Am auzit un zgomot, nu mi-am dat seama ce este. Soțul era în sufragerie și am zis că se aude un zgomot. Și el a zis că a simțit și și-a dat seama mai bine că este un cutremur”, a relatat o altă femeie din Târgu Jiu.

„Am avut senzația că s-a întâmplat un incident în zonă, să zic că ar fi fost vorba de o explozie. Ulterior am aflat că a fost vorba de un cutremur. S-au mișcat și lucrurile în casă, iar eu într-adevăr am simțit o zguduitură destul de puternică”,  spune un bărbat.

Directorul INFP: Cutremurele de suprafață pot să producă pagube dacă se produc sub o infrastructură industrială

Potrivit specialiștilor, la Târgu Jiu cutremurele sunt rare.

„Ele se produc cam așa, la o perioadă de 5-10 ani, dar magnitudinea maximă posibilă pentru zona respectivă este în jur de 4-4,5, nu sunt cutemure mai mari”, a declarat la Digi24 Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.

„Cutremurele de suprafață se simt pe o suprafață foarte mică față de zona epicentrală. Ele pot să producă pagube, de exemplu, dacă se produc sub o infrastructură industrială, poduri, baraje sau chiar sub un oraș”, a precizat Constantin Ionescu. „Dar la magnitudinea și intensitatea avute de acest cutremur, de 4 pe Mercalli, nu se produc pagube foarte mari. Se simte la nivelurile superioare ale blocurilor și în rest, poate dacă sunt clădirile foarte vechi să sufere anumite pagube”, a adăugat directorul INFP.

Oamenii din Târgu Jiu nu trebuie să se sperie, cutremurele care pot produce pagube foarte mari sunt cele din zona seismică Vrancea, iar cele de suprafață doar dacă depășesc magnitudini de 5, cu intensități de 6-7. Un cutremur ca cel care s-a produs sâmbătă la Târgu Jiu ar fi devenit periculos dacă avea o magnitudine de 5,5 - 6, a arătat Constantin Ionescu.

Italia a fost zguduită în ultimii 15 ani de câteva cutremure de suprafață cu impact devastator. În aprilie 2009, la L'Aquila, în centrul Italiei, a avut loc un cutremur cu magnitudine 5,9 pe Richter, care s-a produs la o adâncime de 9,4 km și care a pus la pământ sate întregi. Peste 300 de persoane au murit atunci, fiind cel mai grav bilanț produs de un seism în Italia în decurs de aproape trei decenii. Acest seism a produs dezechilibre tectonice și a fost urmat în 2016 de un alt cutremur grav, cel de la Amatrice, când din nou localităţi întregi din centrul Italiei au fost rase de pe faţa pământului, iar 297 de oameni, printre care şi 11 români, au pierit în dezastrul din 24 august 2016. Acest seism a avut o magnitudine de moment de 6,2 și s-a produs la o adâncime de numai 4,4 km.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri