De ce țările care au impus cele mai dure restricții au păstrat școlile deschise. Explicațiile pediatrului Mihai Craiu

Data publicării:
elevi in prima zi de scoala
Copii la școală. Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că, dacă regulile sunt respectate, iar activitatea școlară este organizată în grupe mai mici, școlile pot fi ținute deschise în zonele unde se poate, nu în focare cu 3 cazuri la mia de locuitori.

"Trebuie să luăm decizii bazându-ne pe realități ale locului, nu pe generalități, prejudecăți și emoții. Cu grupe mai mici, cu reguli respectate, putem ține școlile deschise în zonele unde se poate, nu în focare unde e 3 la mie.

Nu din școală vom răspândi în comunitate fenomene infecțioase", a declarat Mihai Craiu.

Medicul a subliniat că este adevărat că copiii se pot infecta, pot să transmită infecția mai departe, dar nu este adevărat că ei sunt principalii promotori ai transmiterii infecției în comunitate.

"La școală este cel mai sigur loc pentru un copil într-o anume comunitate dată", a subliniat Mihai Craiu.

El a făcut referire la un studiu australian în New South Wales în care au fost analizate toate grădinițele și clasele primare și s-a observat că singurul loc periculos în școală este la cancelarie, unde profesorii se pot infecta între ei.

Totodată, Mihai Craiu a explicat că în Italia, unde s-au deschis peste 65.000 de școli, într-o lună s-au raportat cazuri de infectare în proporție de 1,83% în toate școlile.

În aceste locuri unde au fost cazuri, în 93% din ele, exista câte un singur caz pe clasă.

În toată Italia, doar o singură școală a fost cu peste 10 cazuri într-un focar, potrivit lui Mihai Craiu.

De asemenea, un studiu american i-a comparat pe cei care au învățat acasă, în sistem hibrid sau online, cu cei care au continuat să meargă la școală. S-a demonstrat că până la închiderea școlilor, cei care au lucrat fizic cu copiii de grădiniță și din învățământul primar au avut cazuri de infectare cu Covid în aceeași proporție ca cei care au lucrat de acasă, a explicat medicul pediatru.

În Italia, şcolile şi grădiniţele rămân deschise, 75% din cursurile din licee şi universităţi desfăşurându-se în schimb online. 

Totodată, Spania rămâne în stare de urgență încă șase luni, până pe 9 mai 2021, dar păstrează școlile deschise.

Germania intră într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor funcționa în continuare.

Franța adoptă măsuri mai dure decât Germania: președintele Emmanuel Macron a anunțat carantină totală, începând de vineri. Afacerile non-esențiale vor fi închise, dar școlile vor rămâne deschise timp de patru săptămâni. 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri