Sari la conținut

Decalajul dintre pensiile primite de femei şi bărbaţi, de 10 ori mai mare decât la salarii

Decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați este de aproape 10 ori mai mare decât decalajul salarial în România, susține Andreea Paul, președinte al INACO - Inițiativa pentru Competitivitate.

pensionari agerpres_7580528

FOTO: Agerpres

"Decalajul dintre pensiile primite de femei și bărbați este de aproape 10 ori mai mare decât decalajul salarial în România. Femeile de peste 65 de ani primesc o pensie medie cu mai mult de jumătate mai mică decât în cazul bărbaților de aceeași vârstă, arată calculele think-tank-ului Inițiativa pentru Competitivitate pe baza ultimelor date oficiale ale Eurostat și ale Comisiei Europene. Ne mândrim că avem unele dintre cele mai mici decalaje salariale de gen (femei/barbați) în România, de 5,8% pentru aceeași muncă, mult sub media europeană de 17% - conform ultimelor date oficiale ale Eurostat. În schimb, înregistram cel mai mare decalaj între pensia medie a femeilor și bărbaților din UE: 55% în defavoarea doamnelor în anul 2015 (față de 25% în 2013) - mai mult decât dublu în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Un decalaj mult peste media europeană de 38%", spune Paul, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, raportul dedicat egalității de gen, publicat de către Comisia Europeană în acest an, indică un decalaj și mai alarmant, de 63% (aproape dublu față de media europeană tot de 38%), între femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 65 și 79 de ani.

"Perspectivele nu sunt prea încurajatoare pentru femeile din țara noastră, dacă ne uităm și la recentele date publicate de către Eurostat cu privire la tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani. Dintre aceștia nu sunt nici salariați, nici antrenați în școală sau în alte forme de training profesional 1 din 6 bărbați (15%, aproape de media europeană de 14%) și 1 din 3 femei (31% - cea mai ridicată rată de inactivitate din acest punct de vedere în rândul femeilor din UE și, desigur, mult peste media europeană de 23%)", arată președintele INACO.

Ea este de părere că Guvernul și Legislativul, partidele politice indiferent de ideologie, ar trebui sa acorde o atenție particulară acestui aspect sensibil.