DIGISTORIA. 25 septembrie: Gara de Nord era inaugurată acum 148 de ani

Data publicării:
gara de nord la inaugurare - captura tv
Gara de Nord în 1872 Foto: România regală

Pentru cei pasionați de date și istorie, la „Digistoria” vă prezentăm trei evenimente care s-au întâmplat într-o zi de 25 septembrie.

Acum 148 de ani, în 25 septembrie 1972, era inaugurată Gara de Nord din București. Tot atunci se deschidea și prima linie de cale ferată: București - Ploiești.

Patru ani au durat lucrările. La deschidere, stația din București se numea Gara Târgoviște și era al doilea terminal feroviar din Capitală.

În prezent, cea mai lungă distanță pe care o parcurge un tren care pleacă din Gara de Nord este de 897 de km: București - Budapesta (via Oradea).

Se naște formația U2

Tot într-o zi de 25 septembrie, în 1976, se înființa formația U2. Larry Mullen Jr., care avea atunci 14 ani, punea un anunț la avizierul școlii la care învăța. Spunea că este în căutare de cântăreți pentru o formație. 6 adolescenți, printre care Paul Hewson (Bono), David Evans (The Edge) și Adam Clayton, se prezentau la audiții. Lua naștere trupa „Feedback”, cunoscută azi ca U2.

Formația U2 a vândut peste 150 milioane de discuri în toată lumea. Turneul „360” (2009 - 2011) a avut cele mai mari încasări din istorie și cel mai numeros public.

Record în Formula 1

Fernando Alonso, pilotul de Formula 1 al echipei Renault, termină pe locul al treilea cursa din Brazilia. A fost de ajuns ca spaniolul să câștige campionatul din 2005. Fernando Alonso devenea cel mai tânăr campion mondial de Formula 1, cu două etape înainte de finalul competiției. Îl
detrona atunci pe celebrul Michael Schumacher.

Pilotul avea vârsta de 24 de ani. Un an mai târziu, în 2006, Fernando Alonso câștiga, din nou, titlul de campion mondial în Formula 1.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri