Drept la replică solicitat de Consiliul Județean Dolj

Data publicării:
pista stalpi trotuar
Foto: captură video Digi24

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la reportajul apărut în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară, prezentat de Cosmin Prelipceanu, în data de 20.07. 2022, precum și în mediul online pe site-ul www.digi24.ro și pe pagina de Facebook Digi 24, ținând cont de prevederile legale, Consiliul Județean Dolj solicită publicarea următorului drept la replică:

Consiliul Județean Dolj implementează un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 552, Craiova-Cetate, o investiție a cărei valoare totală se ridică la aproape 200 de milioane de lei, din care 165,4 milioane de lei finanțare nerambursabilă. Acest proiect și modul în care au fost amenajate pistele de biciclete și trotuarele au reprezentat subiectul unui material video realizat de o echipă Digi 24 în localitățile Sălcuța și Vârtop, din județul Dolj.

Considerăm că modalitatea în care a fost prezentat reportajul, atât în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară”, de către Cosmin Prelipceanu, precum și în mediul on-line, încalcă grav dreptul la o informare corectă și completă a publicului.

Sub aparenta prezentare a nemulțumirii localnicilor, prin felul în care au fost adresate întrebările de către reporterul Digi 24 și prin provocarea unor situații care să inducă impresia că amenajarea și delimitarea pistelor de biciclete s-a realizat fără respectarea unor reguli de bun-simț, s-a sugerat faptul că proiectul a fost realizat fără coerență, cu elemente inutile și cu irosirea banilor europeni.

Un exemplu este acela al localnicilor intervievați care au fost puși să se țină de mână, în timp ce erau filmați cu cadre strânse și li se adresau întrebări al căror răspuns era sugerat chiar de către reporterul Digi 24 („Dacă vă țineți de mână, loviți stâlpișorii?”).

În cadrul materialului a fost identificat Consiliul Județean Dolj ca fiind instituția care implementează acest proiect de reabilitare și modernizare a drumului județean, dar echipa dumneavoastră a ales să intervieveze primarul localității Sălcuța. Din nou, în cadrul interviului, reporterul sugerează prin întrebări faptul că elementele de separare a pistei de biciclete de trotuar, respectiv stâlpii flexibili, ar trebui să fie scoși „Puteți schimba ceva în proiectul acesta?”

În plus, se utilizează, în mod tendențios, exprimarea „ordinul a venit de sus”, sugerând interese superioare nevoilor reale ale comunității. Chiar și în concluzia reportajului video, aceea că „oamenii nu au decât să se obișnuiască cu separatorii galbeni”, este reluată sugestia unei lucrări executate fără sens.

Cea mai gravă încălcare a deontologiei jurnalistice o reprezintă însă faptul că instituția Consiliului Județean Dolj, beneficiarul acestui proiect, nu a fost contactată pentru a oferi informații exacte despre această lucrare.

Amenajarea și delimitarea pistelor de biciclete în intravilanul celor șapte comune din județul Dolj care sunt traversate de acest drum județean reprezintă un element de siguranță rutieră la fel de important ca trotuarele, gardurile de delimitare ale drumului și marcajele rutiere. Întreaga lucrare a fost proiectată conform normelor, normativelor și standardelor europene în vigoare și executată întocmai. Respectarea tuturor elementelor de siguranță rutieră a participanților la trafic este urmărită pe tot parcursul lucrărilor prin verificări stricte.

La începutul acestei luni, a fost întocmit al treilea audit de siguranță rutieră, realizat de un expert desemnat de Autoritatea Rutieră Română, care ne indică toate aspectele ce trebuie urmărite și toate lucrările ce sunt necesare pentru ca amenajările rutiere să asigure maximul de siguranță în trafic.

Întreg proiectul este menit să asigure o legătură rapidă între sudul județului și municipiul Craiova, să ofere posibilitatea de dezvoltare a comunităților aflate la distanță mare de reședința de județ și să completeze eforturile de modernizare a întregii rețele rutiere a județului Dolj. De altfel, Consiliul Județean Dolj a atras și a investit, din anul 2020 și până în prezent, 533 de milioane de lei în drumurile județene. Drumul Craiova-Cetate, pe o lungime de 67 de kilometri, este cea mai circulată arteră județeană, iar de eforturile pentru modernizare beneficiază câteva zeci de mii de locuitori din localitățile aflate de-a lungul traseului său.

În concluzie, considerăm că modalitatea în care sunt prezentate informațiile în cadrul reportajului video sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare publicul dumneavoastră. Vă solicităm să respectați regulile deontologice și să solicitați punctul de vedere al Consiliului Județean Dolj ori de câte ori instituția noastră este vizată de un material de presă realizat de echipele Digi 24. Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect!


SECRETAR GENERAL AL JUDETULUI
CRISTIAN MARIAN SOVAILA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri