„E o situație de conflict de muncă acolo”. Marcel Ciolacu va trimite Corpul de Control la Poșta Română

Data actualizării: Data publicării:
cutie posta romana
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că premierul Marcel Ciolacu a decis trimiterea Corpului de Control al prim-ministrului să facă verificări la Poşta Română. Foto: Inquam Photos / George Calin

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că premierul Marcel Ciolacu a decis trimiterea Corpului de Control al prim-ministrului să facă verificări la Poşta Română, deoarece există acolo o situaţie de conflict de muncă şi şeful Executivului doreşte să vadă dacă a fost respectat cadrul legal de acţiune, atât de partea patronală, cât şi de cealaltă parte, potrivit News.ro.

„Da, din câte ştiu, premierul Marcel Ciolacu a dat dispoziţie Corpului său de Control să deschidă o investigaţie la Poşta Română”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat la finalul şedinţei de Guvern de joi dacă a trimis prim-ministrul Corpul de Control al premierului la Poşta Română.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că „există acolo o situaţie să spunem de conflict de muncă, după cum se ştie în spaţiul public, şi se doreşte a se vedea dacă părţile şi-au respectat cadrul legal de acţiune şi de parte patronală şi de partea cealaltă”.

Decizia premierului are loc după ce șefii Poștei Române au dat în judecată Ministerul Cercetării și al Digitalizării și după ce ministrul Bogdan Ivan a trimis Corpul de Control la instituție, în urma unor scandaluri.

Restructurare la Poșta Română

La începutul anului, directorul general al instituției, Valentin Ștefan, a anunțat pe peste 1.000 de oameni vor fi concediați.

Procesul de restructurare de la Poşta Română cuprinde aproximativ 1.000 de oameni, însă toţi vor avea opţiunea să rămână în companie pe alte funcţii, a declarat atunci directorul general al instituţiei, Valentin Ştefan.

„În procesul de restructurare pe care îl desfăşurăm acum intră toată administraţia centrală. Vorbim de, în jur, de 1.000 de oameni care vor intra în procesul de restructurare. Absolut toţi vor avea posibilitatea să rămână în cadrul companiei pe alte funcţii. Majoritatea pe funcţiile nou create din administraţia centrală, dar şi în operaţional”, a precizat Ştefan, care a participat la începutul anului la prezentarea noii flote de maşini achiziţionate de operatorul naţional de servicii poştale.

El a subliniat că, atât timp cât va conduce Compania Naţională Poşta Română, va exista acest sistem de evaluare şi modificare a structurii organizatorice, considerând că este normal ca acolo unde lucrurile nu merg să se facă modificări. Mai mult, directorul general al companiei a precizat că este nedrept ca oamenii care muncesc să plătească salarii celor care nu reuşesc să producă.

„Cât timp voi conduce Poşta Română, va exista acest sistem de evaluare şi modificare a structurii organizatorice. Este normal ca în orice companie, acolo unde lucrurile nu merg, să intervii şi să le modifici. Fie că vorbim de fluxul administrativ sau de eficienţa unor manageri, acest mecanism legal de a modifica structura, de a muta oamenii de pe un post pe altul, va exista şi în Poşta Română. O companie privată, dacă ar avea un departament care ar pierde bani, nu ar ezita să modifice acest lucru. Asta trebuie să se întâmple şi la Poştă. Atunci când ai un departament care nu este eficient trebuie intervenit asupra lui. Este nedrept ca ceilalţi oameni din Poştă care muncesc să le plătească salariile celor care nu reuşesc să producă. În realitate nimeni din companie nu trebuie să plece. Sunt locuri de muncă pentru toată lumea. Şi noi ne lovim de o lipsă a forţei de muncă. Sunt foarte multe orgolii la mijloc. Sunt oameni care poate au fost în anumite funcţii, au avut anumite atribuţii 10, 20, 30 de ani, iar acum când trebuie să vadă realitatea şi anume că munca lor, în clipa de faţă, nu mai aduce plus valoare companiei... este o supărare”, a precizat Valentin Ştefan.

El a mai arătat în context că de anul trecut compania a început să optimizeze contractele, să fie mai selectivă, în condiţiile în care, până acum, Poşta Română avea tendinţa de a lua orice contract care îi ieşea în cale.

„Acolo unde nu avem suficientă forţă de muncă suntem selectivi să păstrăm doar contractele care aduc bani. De exemplu, contractul de citit contoare este o provocare logistică cu venituri bune, dar nu suficient de mari. Aşa că genul acesta de contracte nu va mai reprezenta o prioritate pentru companie decât dacă profitul din el va creşte semnificativ”, a explicat sursa citată.

Discuții între ministrul Cercetării și reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali şi conducerea Poştei Române 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a anunţat, în luna iunie, că în urma întâlnirii cu reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali şi conducerea Poştei Române a primit promisiunea că orice formă de protest va fi amânată, menţionând că urmează să se caute soluţii pentru problemele cu care se confruntă compania.

„În prima zi de la numirea mea în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării am discutat atât cu cei din conducerea Poştei Române, cât şi cu reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali pentru a înţelege mai bine situaţia actuală şi nemulţumirile acestora. Am primit promisiunea că orice formă de protest va fi amânată, urmând să ne concentrăm pe soluţionarea cât mai rapidă a problemelor cu care se confruntă compania”, a scris ministrul pe Facebook.

El a menţionat că a solicitat „o analiză amănunţită a situaţiei din Poşta Română, pentru a veni cu soluţii clare şi eficiente”.

„Cred cu tărie că acest dialog este doar începutul unei bune colaborări şi doresc să reamintesc că rezolvarea acestor probleme este una dintre priorităţile mele principale”, a adăugat ministrul.

Pe 14 iunie, zeci de angajaţi ai Poştei Române au protestat, în faţa Prefecturii Constanţa, fiind nemulţumiţi de salariile mici, de condiţiile de muncă şi managementul defectuos al instituţiei.

Ulterior, șefii Poștei Române au dat în judecată Ministerul Cercetării și al Digitalizării după ce ministrul Bogdan Ivan a trimis Corpul de Control la instituție.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri