Bacalaureat sub supravegherea poliției. Prima probă a examenului de maturitate a început la ora 9.00

Data publicării:
Bac 2014 1

Majoritatea vor patrula în zona unităţilor de învăţământ şi a centrelor de corectare, informează Poliţia Română. Dintre poliţiştii mobilizaţi, 2.221 sunt de la ordine publică, 678 sunt poliţişti de la rutieră, iar 271 sunt judiciarişti.

Anul trecut, examenul de bacalaureat a fost scena unui adevărat scandal cu urmări în justiție, din cauza corupției care s-a înrădăcinat, de-a lungul anilor, în practica desfășurării acestui examen. 

Examenul de bacalaureat începe, astăzi, cu proba orală de limba română.

Prima proba pe care o vor susține astăzi absolvenții de liceu este proba orală la limba română. Începe la ora 9, iar dacă elevii extrag un subiect pe care nu îl stăpânesc, mai pot trage o dată, dar vor fi depunctati. Urmeaza proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă, iar apoi cea a competenţelor digitale şi lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise încep pe 30 iunie cu testarea la limba şi literatură română. Proba obligatorie a profilului are loc pe 2 iulie, urmată de cea la alegere. Primele rezultate se afişează pe 7 iulie. Tot atunci se pot depune și contestaţiile, iar rezultatele finale se anunta pe 11 iulie.

CALENDAR

Probe orale

10 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice în limba română

11-13 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice în limba maternă

16-20 iunie: evaluarea competenţelor digitale

23 - 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Probe scrise

30 iunie: limba şi literatura română

1 iulie: limba şi literatura maternă

2 iulie: proba obligatorie a profilului

4 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării

7 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

****

8 - 10 iulie: rezolvarea contestaţiilor

11 iulie: afişarea rezultatelor finale

Anul trecut, rata de promovare la bacalaureat a fost de 56,4%, iar în 2012 de doar 44,4 procente. O rată de promovare mult mai mare, de aproape 70%, a fost in 2010.

Scandalul „mită la bac”

La Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, o armată de mascați intra, la începutul lui iulie anul trecut, peste elevii liceului și începeau perchezițiile în timpul examenului de Bacalaureat. Procurorii aveau informații că directoarea liceului, Costica Vărzaru, ar fi primit de la elevi sume de bani pentru a le ușura examenul.

La scurtă vreme, Costica Vărzaru avea să fie demisă din funcţia de director a şcolii și apoi arestată preventiv după ce anchetatorii au descoperit mecanismul de fraudare a examenului. Banii elevilor ajungeau pe catedra camuflați în ziare și în pachete de șervețele, iar elevii primeau la schimb ciorne cu subiectele rezolvate.

La începutul lunii septembrie directoarea a fost eliberată din arest. La șapte luni de la demararea anchetei, Costica Vărzaru predă din nou, la același liceu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri