Cadourile de Crăciun pentru profesori stârnesc zâzanie între părinți: „Sunt indivizi în grupurile astea care aproape impun”

Data publicării:
whatsapp
Pe grupurile de WhatsApp ale părinților sunt discuții aprinse. Foto: Captură Digi24

Agitație mare pe grupurile de părinți: Ce cadou de Crăciun trebuie să primescă învățătoarea, diriginta sau profesorii? În timp ce unii părinți vor să strângă bani, alții refuză să ia parte și reclamă sumele exorbitante cerute. Doar într-o clasă se ajunge la 4.000 de lei pentru daruri. Unii părinți dau chiar banii în plic pentru ca profesorul să-și ia ce vrea. Contactați de Digi24, reprezentanții Ministrului Educației spun că în Regulamentul de Organizare și Funcționare nu există nicio prevedere care să interzică aceste practici în școli. Este specificat doar că dascălii nu au voie să participe la strângerile de bani.

Pe grupurile de WhatsApp ale părinților sunt discuții aprinse. Cei care nu vor să dea bani pentru atențiile profesorilor devin ”oile negre” ale clasei. O mamă care are copilul în clasa a 2-a a povestit că sunt mulți părinți care nu-și permit să dea bani, dar de frică să nu fie puși la zid, fac eforturi!

Părinte: Un părinte a venit cu ideea să strângem o sumă de bani, 200 de lei de copil. Pentru doamnă, în funcție de câți bani se strâng, flori, vouchere și bijuterii. Eu nu dau bani și nu o să dau bani. Mentalitatea e - e frumos să dăm cadouri. Fără să ținem cont că poate profii o să favorizeze poate copiii care dau cadouri.

O altă școală, o nouă poveste. De data acesta banii strânși se dau ca la nuntă, direct în plic. Ba chiar cu o listă pe care sunt trecuți cei care au participat, ca profesorului să-i fie clar cine a cotizat.

Părinte: Inițial erau 50, apoi un milion. Cam banii ăștia. În plic se pun și banii și cine a dat, în principiu. Să se vadă cine nu a dat. Erau părinți care nu aveau și dădeau, spuneau să nu sufere copilul.

-Sunt indivizi în grupurile astea care aproape impun. Eu nu dau, mă fac de rușine? Și mergem ca oile la grămadă.

Unii părinți spun că o parte din vină o au și profesorii care acceptă.

Părinte: Ar trebui să le refuze. Cât timp proful acceptă, părintele o să strângă în cont bani. Ar trebui să le refuze din start. Zici nu, mulțumesc, nu fac asta pentru cadou, ăsta e jobul meu.

Profesorii cu care am stat de vorbă nu încurajează părinții să le ia cadouri.

Bogdan Cârstea - profesor: În general mă feresc să primesc cadouri, încerc să evit. Le mulțumesc dar zic lăsați, altădată. Au falsa impresie că dacă îi fac un cadou profesorului, acesta se va ocupa ceva mai mult de copilul său.

Ministerul Educației explică ce spunea legea în acest caz. Florin Lixandru: Regulamentul din 1 septembrie 2022 nu cuprinde nicio precizare expres referitoare la practici care se petrec în unitățile de învățământ. Prevede că implicarea elevilor sau a cadrelor didactice în colectarea de fonduri constituie abatere disciplinară și se sancționează.

Abonamente la masaj, vochere la mall, bijuterii și genți scumpe - sunt doar câteva dintre cadourile pe care le-au mai pus părinții pe listă.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri