De ce a semnat Iohannis decretul de numire a Ecaterinei Andronescu la Educație. Explicații de la Cotroceni

Data publicării:
ecaterina andronescu juramant inquam octav ganea 20181120163409_OGN_0793-01

Consilierul de stat pe Educație al preşedintelui, Ligia Deca, a explicat, în exclusivitate, pentru Digi24 de ce a semnat şeful statului, într-un timp relativ scurt, decretul privind numirea Ecaterinei Andronescu. Iniţial, preşedintele a spus că va analiza cu mare atenţie propunerea Ecaterinei Andronescu, pentru că aceasta i-a mărturisit că nu vrea să fie ministru. Însă trei zile mai tarziu a semnat decretul.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: De ce preşedintele a semnat decretul destul de repede, după ce a spus că are ceva dubii despre modul cum doamna Ecaterina Andronescu a ajuns să fie propusă din nou ministru. Puteţi să ne lămuriţi cu rpivire la această întrebare pe care foarte mulţi au lansat-o în spaţiul public?

Ligia Deca, consilier de stat: Deciziile preşedintelui, în mod normal, nu se motivează la modul acesta. Însă domnul preşedinte, dacă vă aduceţi aminte, a spus că se va gândi un pic mai mult. Au fost două nominalizări la acel moment, prima nominalizare a beneficiat şi de o aprobare foarte rapidă. A existat o temporizare în cazul doamnei ministru Andronescu, pe care cred că au putut-o constata toţi cei interesaţi. În ceea ce priveşte modul în care doamna ministru a ajuns să fie nominalizată, cred că este o întrebare pentru domnia sa. Ceea ce a spus domnul preşedinte este că doamna Andronescu a afirmase altceva vizavi de dezideratele domniei sale la un moment anterior. Eu în cheia aceasta am citit declaraţia.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: Tot doamna Andronescu, imediat după ce s-a semnat decretul, a spus că manualul unic nu e cea mai fericită soluţie. Cum vi se pare perspectiva de a avea o nouă modificare?

Ligia Deca, consilier de stat: Cred că este interesant că miniştri venind din partea aceleiaşi Coaliţii de guvernare, acelaşi program de guvernare, au opţiuni atât de diferite vizând un proces atât de important precum realizarea manualelor. Cred că, indiferent de soluţia aleasă, şi este evident de dorit să nu avem o soluţie unică pentru că trăim într-o societate democratică în care fiecare copil este diferit. Deci, aşa cum spuneam, indiferent de soluţia aleasă trebuei ca demersurile de realizare a manualelor pentru anul viitor să înceapă mult, mult mai devreme. Nu este normal ca acest proces să înceapă în primăvară şi apoi să ne mirăm cu toţii că elevii nu au manualele pe bănci la începutul anului şcolar. Dacă doamna Andronescu are o preferinţă şi a anunţat un deziderat, mi-aş dori să îl văd şi în practică, reflectat în ceea ce va face ministerul, pentru a nu mai avea o criză a manualelor anul viitor.

În această seară, la Jurnalul de Seară, urmăriţi un material, în premieră, în care Ligia Deca va vorbi despre primele concluziile ale proiectului România Educată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...