De ce CNATDCU nu se autosesizează în cazul Kovesi

Data publicării:
ministrul educatiei

Ministrul Educației a explicat la emisiunea „24 de minute” că CNATDCU nu se poate autosesiza în cazul acuzațiilor că șefa DNA ar fi plagiat în teza de doctorat deoarece în mandatul ministrului Adrian Curaj a fost scoasă această clauză din regulamentul instituției. Mircea Dumitru a atras atenția că orice persoană poate depune o sesizare la CNATDCU dacă are suspiciuni de plagiat, însă trebuie să aducă dovezi în acest sens. 

ministrul educatiei

CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului nu există procedura de autosesizare. Când a fost făcut noul regulament, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că instituția care va analiza teza nu poate să se și autosesizeze și să aibă o idee despre lucrare înainte. S-a considerat că așa este mai obiectivă instituția. Orice persoană poate sesiza CNATDCU”, a spus ministrul Educației. 

Ministrul Mircea Dumitru a spus, referitor la declarațiile lui Sebastian Ghiță că instituțiilor le-ar fi frică să analizeze doctoratul șefei DNA, că deputatul poate să depună el însuși o sesizare la CNADTCU. 

„Dacă persoana care face autodenunțul depune și o sesizare aducând niște argumente privind presupusul plagiat atunci CNATDCU poate analiza. Dacă depune (Sebastian Ghiță n.red) o cerere va putea să și verifice dacă ne este sau nu ne este frică”, a spus Mircea Dumitru. 

De asemenea, ministrul a atras atenția că informația potrivit căreia CNADTCU s-a autosesizat în cazul doctoratului fostului premier Victor Ponta este falsă. Suspiciunile de plagiat au fost sesizate de Universitatea din București. 

„Nici în cazul Ponta nu a fost vorba de o autosesizare deoarece Universitatea din București a cerut analizarea tezei de doctorat. De asemenea, și în cazul Oprea și Tobă a fost o sesizare în baza căreia s-a demarat întreaga procedură”, a explicat ministrul. 

Școlile doctorale, sub evaluare

Ministrul Educației a declarat că au fost începute deja procedurile de evaluare a Școlilor doctorale din România. De asemenea, el a precizat că trebuie realizată și o evaluare statistică a tezelor de doctorat susținute în ultimii 20 de ani. 

De asemenea, Mircea Dumitru a precizat că va emite un ordin de ministru pentru ca Școlile Doctorale să își poată continua activitatea până în vara anului viitor când va fi gata evaluarea. 

„Cred că trebuie făcute o evaluare a Școlilor Doctorale și o evaluare statistică a tezelor de doctorat susținute în ultimii 20 de ani ca să vedem care este situația. Potrivit legii ar fi trebuit ca Școlile Doctorale să fie deja evaluate până în luna august a acestui an. Nici ministerul Educației și nici celelalte organisme care erau implicate în acest proces nu și-au făcut temele astfel că acum Școlile Doctorale nu au dreptul să își desfășoare activitatea. Astfel vom da un ordin de ministru, o autorizație provizorie, prin care vom autoriza Școlile Doctorale până în vara anului 2017. În acest interval trebuie terminată evaluarea”, a spus ministrul. 

Interviul integral cu ministrul Educației poate fi urmărit AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri