Educatorii și învățătorii sunt obligaţi să facă facultatea în următorii șase ani

Data publicării:
15012013 20invatatori 20facultate-43938

Mulţi dintre dascăli trebuie să se gândească acum la studenţie, deşi mai aproape le este vârsta pensionării.

Printre cei care ar trebui să meargă la facultate se numără şi Liliana Antonie, învăţătoare cu peste 30 de ani vechime.

„Evident că mă afectează pentru ca îmi pun problema daca voi putea sa suport financiar cei trei ani de facultate, plus masteratul didactic”, spune Liliana Antonie, învățătoare.

Până acum, cadrele didactice nu erau obligate să aibă o diplomă de studii superioare. Totul s-a schimbat din decembrie anul trecut, când o nouă Ordonanţă de Urgenţă a introdus diploma de licenţă drept criteriu obligatoriu la angajare pentru toţi educatorii şi învăţătorii. Cei aflaţi deja la catedră mai au şase ani la dispoziţie pentru a termina o facultate. În această situaţie în care se află 22.000 de cadre didactice.

„Această formulare nefericită a creat panică în sistem, pentru că așa cum e formulată vor rămâne necalificați cu o experientă deosebită”, susține Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Dascălii cu zeci de ani de vechime se tem că ordonanţa i-ar putea lăsa şomeri chiar înainte de pensionare, dacă nu obţin licenţa. O speranţă le mai dă fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care spune că ordonanţa ar putea fi revizuită în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri