Învățământul profesional și tehnologic devine învățământ dual. Ligia Deca: Nu se desființează, se extinde

Data publicării:
ligia Deca
Foto: Ligia Deca / Sursa foto: facebook.com/deca.ligia

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ci exclusiv învățământ dual, dar acest lucru nu înseamnă că se desființează învățământul profesional, ci că se extinde, transmite News.ro.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a explicat că după 3 ani, candidatul va putea să iasă pe piaţa muncii cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, aşa cum se întâmplă în prezent cu şcoala profesională.

”Nu se desfiinţează nimic, se extinde, vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România. Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după 3 ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum”, a spus Deca.

Ministrul Educației a dat detalii despre cum va funcționa ruta învățământului dual.

„În cazul în care (elevul) îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare poate să termine clasa a XII-a şi să îşi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, nivelul 5, post liceală, colegiu terţiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau dacă vrea învăţământ superior, dă şi examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic şi poate merge mai departe”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei are ca sursa de implementare a noului sistem de învățământ modelele altor sisteme, pe care le numește „de succes”.

”Una din principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale era tocmai această greutate în a merge mai sus pe nivel de calificare şi chiar de a ajunge în învăţământ superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Deca.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri