Manualele şcolare, motiv de scandal. Editorii nu au timp să pregătească varianta electronică

Data publicării:
MANUALE SCOLARE- MEDIAFAX-2

Reprezentanţii Uniunii Editorilor din România susţin că ministrul Educaţiei are pretenţii uriaşe în ceea ce îi priveşte, însă nu le oferă suficient timp pentru tipărirea manualelor. Metodologia a fost publicată târziu, iar ministrul Remus Pricopie vrea ca şi formatul digital al cărţilor să fie gata tot în septembrie. Mai mult, postarea conţinutului cărţilor pe site-ul Ministerului Educaţiei, astfel încât toată lumea să aibă acces gratuit la manuale, este de neacceptat, spun editorii. 

„Acest lucru este practic imposibil din punct de vedere al drepturilor de autor şi al legislaţiei europene. Tot ceea ce face ministerul educaţiei la calendar este făcut repede şi pe genunchi”, este opinia editorilor.

Noile abecedare ar trebui să conţină animaţie, grafică şi imagini interactive, care să îi ajute pe copii în procesul de învăţare. Şi totul ar trebui să fie gata până în toamnă.

Citeşte şi:

Primele manuale noi, în variantă tipărită, digitală şi on-line, disponibile din 2014-2015

Copiii învață din manuale că România e vecină cu Iugoslavia și că aderarea la UE este „obiectiv îndepărtat”

„Este un program ambiţios, care ar trebui să se deruleze pe câţiva ani. E vorba de reconversia forţei de muncă, de programe de soft care sunt destul de costisitoare şi care se învaţă foarte greu. 99 la sută dintre editori nu vor putea să se înscrie în această agendă şi nu vor livra aceste produse”, spune Cristian Greşeanu , directorul editurii Corint.

Încă se învaţă după manuale vechi de zece ani

În timp ce ministrul se gândeşte la era digitală care bate la uşă, în şcoli mulţi elevi învaţă încă după manuale deteriorate, publicate acum mai bine de zece ani. De exemplu, anul trecut, Ministerul Educaţiei a avut bani să acopere doar 10 la sută din costurile pentru retipăriri.

„Am cerut în fiecare an pentru fiecare clasă 30-60 de manuale şi am primt 6, 9, maxim 10. Manualele sunt foarte vechi, foarte uzate, am făcut adresă la minister pentru înlocuirea lor şi atunci părinţii mai optează pentru cumpărarea lor sau mergem pe culegeri”, explică Dana Vilău, administrator la o şcoală.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru anul şcolar 2013-2014 suma alocată pentru completarea stocurilor de manuale este de 20 de milioane de lei, mai mare cu aproape 3 milioane faţă de cea de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri