Măsura luată de un liceu din Bacău: ai întârziat la prima oră, rămâni la poartă până la pauză

Data publicării:
gard de protectie la scoala
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ai întârziat la prima oră, rămâni la poartă până la pauză - este măsura luată de un liceu din Bacău pentru a reduce absenteismul școlar. Noua regulă a intrat în vigoare de luni și toți elevii și părinții au fost informați, spune conducerea școlii. Marți, însă, 20 de copii au rămas la poartă zeci de minute, după ce accesul în școală a fost restricționat la ora 08:00. Situația a fost criticată inclusiv de prefectul județului Bacău. În replică, reprezentanții IȘJ Bacău au transmis că este vorba despre un regulament intern, pe care şi-l asumă managementul şcolii, scrie News.ro.

Aproximativ 20 de elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” nu au fost lăsaţi, marți dimineața, să intre în şcoală după ora 08:00, pe motiv că au întârziat la ore. Poarta de acces în curtea instituţiei de învăţământ a fost închisă până la prima pauză, așa cum prevede noul regulament intrat în vigoare de luni. Decizia a stârnit  inclusiv reacţia prefectului judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, care a catalogat măsura drept „profund neinspirată şi iraţională” şi a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean să facă verificări.

Măsura a fost luată în urma unor „incidente”, spune conducerea școlii, şi are rolul de a reduce absenteismul, dar şi de a asigura siguranţa elevilor în instituție.

„Diriginţii au comunicat părinţilor faptul că, începând de luni, 22 ianuarie 2024, poarta va fi închisă pe durata orelor de curs, iar în pauze, vor putea ieşi din incinta şcolii doar elevii care au 18 ani împliniţi, au cartea de identitate şi carnetul de elev. În data 19.01.2024, ora 13.00, a avut loc şedinţa Consiliului reprezentativ al elevilor, în cadrul căruia elevii reprezentanţi au fost informaţi cu privire la programul de acces în incinta şcolii. Aceştia au transmis informaţiile la nivelul fiecărui colectiv de elevi. Reprezentanţii părinţilor în Consiliul de administraţie al colegiului au informat părinţii, încă o dată, prin intermediul preşedinţilor din fiecare clasă, asupra programului şi condiţiilor de acces în incinta şcolii. Au fost afişate anunţuri de informare privind închiderea porţilor în timpul orelor de curs, la toate intrările în clădirile şcolii şi la poartă, atât în exterior, cât şi în interior”, a transmis, pentru sursa citată, Iuliana Botezatu, directoarea Colegiului Național Pedagogic din Bacău.

Ea a precizat că cei care au întârziat marți și au fost ținuți la poarta școlii sunt elevi „cu domiciliul în oraşul Bacău, care întârzie în mod obişnuit, conform absenţelor consemnate în catalog”.

„La Colegiul Naţional Pedagogic sunt înscrişi 1.659 de elevi. Printre cei 20 de elevi întârziaţi nu au fost preşcolari, elevi din clasele primare şi gimnaziale şi nici navetişti sau elevi cu situaţii excepţionale. Subliniem faptul că în prima zi de aplicare a măsurilor, luni, 22 ianuarie 2024, NU au fost probleme sau incidente, dovadă că toţi elevii şi părinţii au fost informaţi şi au respectat regulamentul. Menţionăm faptul că procedura de acces în incinta unităţii de învăţământ nr. 5982 din 15.09.2023 a fost aprobată conform legii, încă de la începutul anului şcolar. Aceasta, cât şi Regulamentul de organizare şi funcţionare (nr. 8367 din 11.12.2023, actualizat în urma modificărilor legislative) se află pe website-ul instituţiei şi au fost avizate în consiliul profesoral, aprobate în CA, au fost diseminate elevilor, care au semnat procese-verbale de luare la cunoştinţă şi au fost prezentate în cadrul şedinţelor cu părinţii, confirmate de procesele-verbale, încă din luna septembrie 2023. Programul de şcoală NU a fost modificat, orele începând dintotdeauna la ora 8.00 (excepţional la 7.00)”, mai transmite Iuliana Botezatu.

Contactaţi telefonic de News.ro, oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău au transmis că situaţia a fost verificată, iar conducerea liceului a făcut dovada că regulile au fost aduse la cunoştinţa tuturor elevilor.

„Este un regulament intern pe care şi-l asumă managementul şcolii. Conducerea şcolii a făcut dovada că toţi elevii ştiau de el, motivul fiind reducerea absenteismului şi asigurarea siguranţei copiilor în şcoală”, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, Roxana Cerghici.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
orastie
Directoare de școală, acuzată de o fostă angajată
scoala
Timişoara | "Bune practici" în învățământul profesional
profesor satu mare
Lecţii predate online. Elevii primesc informaţii şi rezolvă teste pe telefon
elevi
Clase românești la export
renovare scoala
Şcoală reabilitată de părinţi
Partenerii noștri