Ministrul Sănătății, despre neajunsurile testelor din salivă pentru elevi: Rezultatul pozitiv necesită confirmare prin retestare

Data publicării:
bat cu vata test covid saliva gura fata
Ministrul Educației susține testarea în școli a alevilor cu teste Covid non-invazive care recoltează salivă. Foto: Getty Images

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat miercuri că folosirea testelor rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome. Oportunitatea testării din salivă va fi analizată împreună cu Ministerul Educaţiei, a mai menționat Ioana Mihăilă, explicând care sunt limitele acestui tip de teste.

"Avem o comunicare bună cu Ministerul Educaţiei, noi am cerut un punct de vedere la Institutul Naţional de Sănătate Publică, punct de vedere care este legat de temele pe care le-am discutat cu ministrul Educaţiei, iar concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul naso-faringian, mai rămân o opţiune pentru copiii care merg la şcoală. În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP şi care este concordantă cu recomandările internaţionale este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală", a declarat Ioana Mihăilă după şedinţa de Guvern de miercuri, întrebată în ce condiţii vor reveni copiii la şcoală.

Ea a adăugat că INSP a făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale şi la cele terminale legate de măsurile de prevenţie, purtarea măştii, aerisirea şi păstrarea distanţei fizice.

Întrebată dacă elevii din clasele terminale vor merge la şcoală în proporţie de sută la sută, ministrul Sănătăţii a spus: "În momentul acesta suntem în curs de a discuta cu Ministerul Educaţiei legat de aceste aspecte. Când vom avea ordinul comun al celor două ministere, vom avea şi forma finală. Cât de curând, probabil că astăzi sau mâine va fi redactată forma finală, urmând să fie publicat".

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri