Părinții elevilor chiulangii din Iași vor fi sancționați de polițiștii locali. La cât se ridică amenzile

Data publicării:
politisti locali
Părinții elevilor chiulangii din Iași vor fi sancționați de polițiștii locali. Foto: Captură video

Polițiștii locali din Iași sunt pe urmele elevilor care chiulesc de la ore. Situația e cât se poate de serioasă pentru că se lasă cu sancțiuni. În cazul elevilor care acumulează prea multe absențe nejustificate, părinții vor fi amendați cu până la 1.000 de lei.

- Întrebarea este dacă dumnealor sunt în timpul orelor.
- Ea are ora de educație fizică și el trebuia să lipească niște afișe.
- Am înțeles! În concluzie, nu este cazul.
- Este învoit de doamna de română.

Este o conversație pe care, cel mai probabil, 50 de polițiști locali ieșeni o vor purta des în următoarea perioadă. Au fost desemnați să monitorizeze cele 74 de școli din Iași și să se asigure că elevii nu pleacă nemotivat de la ore. Un număr mare de absențe nejustificate înseamnă amendă pentru părinți.

Sancțiunile pentru părinții care nu iau măsuri astfel încât să își țină copiii la școală variază între 100 și 1.000 de lei sau muncă în folosul comunității.

Liviu Zanfirescu - șef Poliția Locală Iași: Se poate continua cu sesizarea celorlalte instituții de aplicarea legii și mă refer la Direcția pentru Protecția Copilului chiar și la instanțele de judecată, astfel încât această acțiune va fi pentru conștientizare și responsabilizare.

-Au prea multe atribuții, zic eu, care ar trebui îndeplinite cu adevărat. Părinții ar trebui să-și intre mai mult în atribuții, să urmărească copiii.

-Atâta timp cât părinții sunt informați, cred că este o decizie bună, că atunci îi putem controla altfel.

-Știi ca pleacă de acasă, dar nu știi dacă a ajuns la școală.

Profesorii se bucură că pot apela la ajutorul polițiștilor locali.

Irina Savin - director adjunct Colegiul „I.C. Ștefănescu”: Avem și plecați sau nu au posibilitatea de a comunica, de a veni la școală când sunt chemați. Colegii mei de la 10 absențe deja iau măsurile care sunt prevăzute.

Maria Enea - președintele Consiliului Județean al Elevilor: Aș fi vrut într-un fel să vedem mai mult accentul pe educație și accentul pus pe educarea copiilor și pe înțelegerea a, ok de ce nu este bine să avem absențe, de ce trebuie să mergem la școală.

Elevă: Nu știu sincer dacă pot fi motivați să stea la ore. Dacă copilul nu vrea, nu o să vrea și atât.

Elev: Consider că asta e îndatorirea noastră. N-avem job, măcar să mergem la școală.

Datele centralizare de Inspectoratul școlar Iași arată că mai bine de jumătate dintre absențele acumulate de elevi pe parcursul anului școlar trecut au fost nemotivate.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri