Peste 1.200 de microbuze școlare electrice vor fi cumpărate cu 250 de milioane de euro prin PNRR

Data publicării:
BUCURESTI - PALATUL VICTORIA - SEMNARE - MICROBUZE ELECTRICE - 12 SEPT 2023
Ligia Deca, ministrul educației. Ceremonia de semnare a unor contracte de finantare prin PNRR, pentru achizitia de microbuze electrice destinate transportului elevilor, la Palatul Victoria din Bucuresti, 12 septembrie 2023. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Peste 1.200 de localităţi, cu precădere în mediul rural izolat, vor beneficia de microbuze electrice destinate transportului şcolar, în baza unei finanţări PNRR în valoare totală de 250 de milioane de euro, transmite Agerpres.

Marţi, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi reprezentanţii consiliilor judeţene au semnat contractele de finanţare.

Prim-ministrul a reamintit că în urmă cu o lună şi jumătate au fost alocate peste un miliard de euro, din PNRR, pentru dotarea a 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar.

„Astăzi, tot prin PNRR, alocăm încă 250 de milioane de euro fără TVA pentru achiziţionarea a peste 1.200 de microbuze electrice destinate transportului elevilor”, a spus Ciolacu.

Ligia Deca a menţionat că, prin achiziţionarea microbuzelor, aproape 213.000 de elevi vor beneficia de transport şcolar „sigur şi sustenabil”. După semnarea contractelor, autorităţile locale vor demara demersurile necesare pentru achiziţia efectivă a microbuzelor şi livrarea lor.

„Ţinta estimată la momentul redactării PNRR a fost de 3.200 de microbuze, însă suma alocată a fost raportată exclusiv la costurile unui microbuz de tip 8+1 locuri. Ulterior, autorităţile publice locale au semnalat, succesiv, nevoia de microbuze mult mai mari, de cel puţin 16+1 locuri, având în vedere efectivele mari de elevi.

Am susţinut constant această solicitare, în pofida dificultăţilor asociate costurilor cel puţin duble faţă de estimarea iniţială. Am făcut, aşadar, eforturi să suplimentăm cu încă 50 de milioane de euro alocarea financiară a investiţiei - de la 200 la 250 de milioane de euro, fără TVA. De asemenea, v-am cerut dumneavoastră, am cerut ajutorul şi sprijinul consiliilor judeţene, şi l-am obţinut, printr-o cofinanţare de peste 7 milioane de euro din partea dumnealor, pentru a satisface cât mai mult nevoia locală de transport şcolar”, a precizat Ligia Deca.

Totodată, a subliniat că, în calitate de ministru al Educaţiei, îşi propune să nu se piardă „niciun leu” care poate fi atras prin investiţiile prevăzute în PNRR. În acest sens, Deca a reamintit că Ministerul Educaţiei a lansat în ultimele 10 luni nouă apeluri de proiecte cu finanţare din PNRR şi a încheiat aproape 2.500 de contracte deja din cele 4.500 care sunt pe flux.

Prezent la eveniment, ministrul Adrian Veştea, a precizat că în urmă cu o săptămână, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, 110 microbuze şcolare ajungeau în comunităţile din România din cele 41 de judeţe.

„În perioada următoare, prin intermediul Ministerului Mediului, prin Fondul de Mediu, vor exista alte oportunităţi şi alte apeluri prin care Consiliile Judeţene vor putea aplica pentru a crea noi oportunităţi pentru achiziţionarea de microbuze şcolare”, a precizat Veştea.

Ministerul Educaţiei propune reducerea unor indicatori din PNRR, pentru că nevoia reală este mai mică decât cea estimată. Vor exista, astfel, reduceri la numărul laboratoarelor de informatică, dar şi la serviciile complementare de educaţie timpurie. În plus, vor exista modificări la mijloacele de transport pentru elevi, întrucât s-au estimat vehicule cu peste 8 locuri, primăriile cerând cel puţin maşini cu 16 locuri. De asemenea, ministerul transmite că nu poate primi finanţare Consiliul Naţional al Rectorilor, întrucât nu are statut de utilitate publică.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri