Preşedintele Academiei: Fără intelectuali şi fără elite, o naţiune nu poate exista

Data actualizării: Data publicării:
ioan aurel pop pres academie

O naţiune nu poate exista fără intelectuali şi fără elite, spune preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Declarația a fost făcută în deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Seminarului internaţional „Penser l'Europe”, având ca temă „România - Europa, 1918 – 2018”, potrivit Agerpres.

ioan aurel pop pres academie
Foto: Facebook / Ioan Aurel Pop

Se spune că intelectualii au făcut unirea. E foarte adevărat. Fără intelectuali şi fără elite, o naţiune nu poate exista”, a spus Pop.

Preşedintele Academiei a reamintit că toate datele de care se dispune în prezent arată că majoritatea românilor din provinciile istorice au dorit unirea.

Toate datele de care dispunem în prezent arată că majoritatea românilor din acele provincii au dorit unirea cu România şi că au exprimat ferm acest lucru, la nivelul exigenţelor democratice de atunci. Mai mult, comunitatea internaţională a apreciat actul de voinţă naţională a românilor, formulat în anul 1918 şi a recunoscut realităţile decise de români. Atunci când a fost posibil, mai ales în Bucovina, dar şi în Basarabia şi Transilvania, minorităţile au fost întrebate, iar unii membri ai lor au şi susţinut apartenenţa la România”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Prima ediţie a seminarului internaţional „Penser l'Europe” s-a desfăşurat în anul 2002.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri