Studenții cer demisia ministrului Finanțelor: „Lansează public propuneri nefondate și neargumentate, ba chiar total aberante”

Data publicării:
teodorovici eugen inquam ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Studenții din Iași îi cer demisia ministrului Eugen Teodorovici, după ce acesta a vorbit despre obligarea studenților români să se angajeze în țară după terminarea studiilor. Liga ieșeană invocă articole din Constituția României și din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

O ligă studențească din Iași cere demisia ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a declarat că ar trebui întrebați studenții dacă nu ar fi corect ca după terminarea studiilor să rămână să lucreze un număr de ani în România. Liga Studențească numește această propunere o „legare de glie”.

Liga Studenților (LS) Iași îi cere demisia ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și se opune propunerii intervenționiste a acestuia de <a lega de glie> studenții, în sensul obligării acestora la a se angaja și a lucra în România câțiva ani după terminarea studiilor. Solicitarea demisiei vine inclusiv în contextul în care Teodorovici persistă în a limita beneficiile studenților la transportul pe calea ferată și a continua o politică fiscală dezastruoasă și împovărătoare pentru români”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Liga Studenților.

Reprezentanții ligii studențești susțin că o astfel de propunere ar fi ilegală și invocă articole din Constituția României și din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit Mediafax.

Nicăieri în Europa nu există o astfel de <legare de glie>, întrucât ar fi nu numai nefirească, dar și ilegală. Libertatea de mișcare (dreptul la liberă circulație) este garantată de art. 25 din Constituția României și de art. 2 din protocolul 4 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Munca este un drept, iar nu o obligație în sens legal (ci doar moral). Nimeni nu ar putea fi constrâns prin lege să muncească, decât în caz de forță majoră (război, catastrofe etc.), pentru îndeplinirea unor obligații civice, a serviciului militar sau în baza unei hotărâri judecătorești de condamnare”, se mai arată în comunicat.

Studenții explică faptul că printre factorii care îi determină pe cei care termină o facultate în țară să plece în străinătate se numără calitatea scăzută a învățământului superior, fiscalitatea excesivă, birocrația și corupția.

Potrivit acestora, puțin peste jumătate dintre absolvenții care rămân în țară muncesc în domeniul în care au studiat.

Liga Studenților din Iași anunță că vrea să participe la discuțiile cu ministrul Finanțelor.

Domnul Teodorovici ori este prost consiliat, ori este deconectat cu totul de la realitate din moment ce își permite să lanseze în spațiul public propuneri nefondate și neargumentate, ba chiar total aberante. Tocmai idei și politici precum cele propuse de domnia sa alungă tinerii români din țară. Îi solicităm să fim invitați la consultările privind limitarea beneficiilor pentru studenți la transportul pe calea ferată și la toate propunerile Executivului care îi privesc pe studenți. Fenomenul de brain-drain poate fi stopat numai prin transformarea din temelie a arhitecturii birocratice a statului român, prin reducerea intervenționismului și tinderea spre un stat minimal, prin clasificarea reală a universităților și eliminarea statutului lor actual de instituții asistate social care înregimentează la cursuri cifre, nu oameni, precum și prin asumarea de către studenți a misiunii de a reașeza sistemul de învățământ în special, și țara, în general, în rosturile lor firești”, au mai scris studenții în comunicat.

Eugen Teodorovici a spus că va avea discuții transparente cu studenții în privința facilităților acordate și că aceștia ar trebui întrebați dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultății să lucreze câțiva ani în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri