Tot mai mulți elevi renunță la școală. Principala cauză a abandonului școlar este sărăcia

Data publicării:
copii comuna mediafax-2

Rata abandonului şcolar creşte de la un an la altul în România. Dacă în 2008 aproape o mie de elevi au părăsit băncile şcolii, în prezent numărul acestora a depășit 2.000. Acestea sunt datele unui studiu care arată că sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar.

Doi dintre cei cinci copii a unei familii din Iaşi nu mai merg la şcoală. Ei au înlocuit cărţile cu munca, pentru că părinţii abia îşi permit să le dea de mâncare.

„Mă mai duc în pădure, mai dau mâncare la porc, îi mai dau drumul şi am grijă de el, mai car apă. Școala este importantă, înveţi ceva”, spune unul dintre copii.

În situatia celor doi fraţi se află mulți copii. Abandonul şcolar a crescut alarmant în ultimii patru ani. Cei mai mulţi dintre copiii care renunţă la studii sunt în mediul rural. Peste trei sferturi nu termină gimnaziul şi doar unul din doi copii ajunge la liceu.

 „În fiecare an, avem un număr de cam 400 de copii care nu sunt în şcoală şi care ar trebui să fie în şcoală. Vorbim aici despre copii din învăţământul obligatoriu, deci până la 16 ani”, explică  Daniela Buzducea, Director World Vision România.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi avertizează că abandonul şcolar va lăsa urme adânci în personalitatea lor.

 „În primul rând, este expus unei imposibilităţi de integrare socială şi profesională, în viaţă. Un copil care nu a terminat gimnaziu sau o altă formă de învăţământ obligatorie nu poate să-şi continue în niciun fel linia profesională, astfel el va fi toată viaţa în urma celor care au avut posibilitatea de a urma o şcoala, de a-şi face o meserie”, subliniază Niculina Petre, sociolog.

Toate aceste probleme clasează România pe un loc ruşinos în Europa. Suntem pe primul loc între cele 27 de ţări europene în ceea ce priveşte sărăcia în rândul copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri