15 Martie. Cum va fi marcată Ziua națională a maghiarilor de pretutindeni

Data publicării:
maghiari 20unguri 20cluj 204826333 20mediafax 20foto 20mircea 20rosca-54866

Marşuri, defilări, comemorări, spectacole vor avea loc în numeroase localități din Transilvania, pentru a marca Ziua națională a maghiarilor de pretutindeni, relatează Mediafax.

Liderii Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au anunțat un program separat.

Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va participa la manifestările de 15 martie organizate cu ocazia Zilei naţionale a maghiarilor la Oradea, la statuia lui Szacsvay Imre (ora 13.30), unde va rosti un discurs.

Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va fi prezent la Târgu-Mureş, unde va rosti un discurs la statuia lui Petofi Sandor (ora 14.00).

Manifestările centrale ale PPMT şi CNMT vor avea loc în data de 15 martie la Huedin. Cele două organizaţii, împreună cu organizaţia Huedin a Partidului Civic Maghiar (PCM) vor organiza o seară festivă în Casa de cultură din Huedin, de la ora 20.00.

ARAD

La Arad, aproximativ o mie de persoane sunt aşteptate, vineri, de la ora 17.00, la manifestările comemorative organizate de comunitatea maghiară locală în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare. Maghiarii vor depune coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, ridicată în memoria a 13 generali ucişi în oraş în 1849.

Cu câteva ore înainte însă, Noua Dreaptă va organiza în municipiu un marş de comemorare a lui Avram Iancu, având „un mesaj împotriva iredentismului maghiar”. Acest marş, la care ar urma să participe circa o sută de persoane, este considerat de liderul UDMR Arad, Levente Bognar, o contra-manifestaţie la comemorările din Parcul Reconcilierii.

BIHOR

În judeţul Bihor, Ziua maghiarilor de pretutindeni va fi marcată în peste 60 de sate şi oraşe prin manifestări organizate de UDMR, împreună cu bisericile tradiţionale maghiare şi cu organizaţiile civice, în timp ce Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va avea acţiuni separate.

Astfel, manifestările organizate de UDMR vor începe, la Oradea, la ora 15.00, cu depunerea unor coroane de flori la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikovski din Cimitirul Municipal şi la statuia lui Nicolae Bălcescu, din parcul cu acelaşi nume. La ora 16.00, liderii UDMR Bihor şi membrii comunităţii maghiare vor participa la o slujbă ecumenică oficiată la Biserica „Sfântul Ladislau”, iar apoi, în Parcul „Iosif Vulcan”, se vor depune coroane la statuia revoluţionarului maghiar Szacsvay Imre, unde vor fi citite mesajele premierului român şi ungar.

De acolo, participanţii vor străbate, precedaţi de „husari” şi având torţe în mâini, centrul municipiului Oradea, spre Parcul „Petofi”, unde vor fi depuse coroane de flori la statuia poetului Petofi Sandor. Manifestările se vor încheia cu un spectacol de teatru, muzică şi dansuri susţinut de trupa „Szigligeti” la Teatrul din Oradea. La manifestări sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Hajdu Bihar şi din oraşele Debrecen şi Biharkeresztes, cu care omologii din Bihor şi Oradea au relaţii de colaborare în plan administrativ.

PPMT Bihor urmează să aibă acţiuni separate pentru a marca 15 Martie, liderii partidului acuzându-i, la începutul anului, pe cei ai filialei UDMR că au „monopolizat” manifestările dedicate acestei ocazii.

BISTRIŢA- NĂSĂUD

În Bistriţa-Năsăud, judeţ unde trăiesc circa 15.000 de maghiari, manifestările de 15 Martie sunt organizate de UDMR. Astfel, la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa va avea loc un spectacol susţinut de elevii de la secţia maghiară a Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” şi membrii unei formaţii care activează la Biserica Romano-Catolică.

Spectacolul va include cântece şi recitări de poezii, iar manifestări similare vor avea loc, duminică, şi în alte localităţi cu populaţie preponderent maghiară, precum Chiochiş şi Braniştea.

CLUJ

La Cluj-Napoca, la manifestările organizate, vineri, de UDMR, sunt aşteptate să participe peste 2.000 de persoane.

Aici, manifestările de 15 Martie vor începe la ora 11.00, cu un marş de la Institutul Teologic Reformat până la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, unde va fi oficiată o slujbă religioasă. După ora 13.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la plăcuţa de pe fostul hotel Biasini, unde a dormit poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor în 1848.

La ceremonia de depunere de coroane de flori sunt aşteptate şi oficialităţi române - primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu -, lideri ai PPMT şi PCM din judeţul Cluj, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

COVASNA

În Covasna, Ziua națională a maghiarilor de pretutindeni va fi marcată, ca în fiecare an, în aproape toate localităţile, dar manifestările principale vor avea loc la Târgu Secuiesc şi la Sfântu Gheorghe, unde este invitat şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

La Sfântu Gheorghe, manifestările vor începe, vineri, în jurul orei 15.00, cu o defilare a grupurilor păstrătoare de tradiţii ale husarilor şi cercetaşilor, iar de la ora 16.00 mii de persoane, între care autorităţi locale, judeţene, reprezentanţi ai organizaţiilor civice şi politice maghiare, sunt aşteptate în centrul municipiului. Evenimentele de la Sfântu Gheorghe sunt organizate în comun de partidele maghiare, iar organizatorii au făcut apel la participanţi să vină cu steaguri secuieşti. Pe parcursul manifestărilor vor fi impuse restricţii de trafic rutier.

Alte câteva mii de persoane sunt aşteptate să participe la manifestările organizate în centrul municipiului Târgu Secuiesc, care vor începe cu o paradă a locuitorilor din comunele învecinate. Aceştia vor defila în căruţe, purtând costume populare şi cântând muzică tradiţională.

HARGHITA

În Harghita, manifestările dedicate Zilei naționale a maghiarilor de pretutindeni se desfăşoară, în acest an, pe parcursul a două zile, joi şi vineri, evenimente de amploare diferită având loc în majoritatea localităţilor.

Astfel, la Miercurea Ciuc, ceremoniile încep joi, la ora 17.00, cu depuneri de coroane la statuile lui Nicolae Bălcescu şi Petofi Sandor. Ulterior, la Muzeul Secuiesc al Ciucului va fi vernisată expoziţia „Steme şi sigilii din Ţinutul Secuiesc”, iar de la ora 19.00, la Teatrul „Csiki Jatekszin” se va desfăşura un concert de muzică de cameră susţinut de orchestrele din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe.

Vineri, manifestările vor debuta la ora 10.00, cu un moment comemorativ la Şcoala Generală „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, iar de la ora 12.00, autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii serviciilor deconcentrate şi alţi participanţi la manifestări vor depune coroane de flori la statuia generalului Gal Sandor. De la ora 18.00, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita va prezenta un program de gală pe scena Teatrului „Csiki Jatekszin”.

Municipalitatea a alocat aproximativ 15.000 de lei organizării manifestărilor din cadrul Zilei naționale a maghiarilor de pretutindeni în Miercurea Ciuc, fără a insista pe defilări întrucât în oraş se execută diverse lucrări.

La manifestări va participa şi consulul general al Ungariei în Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Evenimentele se desfăşoară pe parcursul a două zile şi la Gheorgheni, unde vor avea loc o slujbă religioasă, depuneri de coroane şi un spectacol de teatru, dar şi la Odorheiu Secuiesc, unde joi va fi vernisată o expoziţie, urmată de un concert la biserica unitariană. La Odorheiu Secuiesc, vineri, la ora 12.00, „husarii” vor deschide manifestările comemorative de depuneri de coroane la statuia „Secuiului de Fier”, eveniment la care sunt aşteptate câteva mii de persoane.

Tot vineri, de la ora 14.00, vor avea loc comemorări în Pasul Nyerges, unde, de-a lungul timpului, au participat la manifestările de 15 Martie preşedintele Ungariei Solyom Laszlo, în 2009, reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Executivului de la Budapesta.

Anul acesta, Pasul Nyerges va fi locul central al manifestărilor UDMR de 15 Martie, acolo urmând să fie prezenţi liderul Uniunii, Kelemen Hunor, şi şeful Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care vor ţine discursuri. Tot acolo vor avea loc o slujbă religioasă şi un program artistic.

De altfel, Kelemen va participa la mai multe manifestări în Harghita, vineri dimineaţă el urmând să depună coroane la Cârţa, localitatea sa natală, şi în comuna vecină Dăneşti.

HUNEDOARA

În Hunedoara, comunitatea maghiară va marca 15 Martie prin manifestări organizate de UDMR în mai multe localităţi.

Astfel, la Simeria va avea loc, de la ora 10.00, o depunere de coroane în curtea bisericii romano-catolice, în timp ce la Deva elevii Grupului Şcolar „Teglas Gabor” vor susţine un program cultural, de la ora 12.00, iar de la ora 14.00 vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor din cimitirul reformat din municipiu.

La Hunedoara, manifestările vor începe la ora 16.00, cu depuneri de coroane la statuia poetului Petofi Sandor de la Biserica Reformată, momentul fiind urmat de un program cultural festiv în Sala Bethlen din Castelul Huniazilor, de la ora 17.30.

La Petroşani, de la ora 17.00, vor fi depuse coroane de flori la monumentul închinat eroilor Revoluţiei de la 1848 din curtea Bisericii Romano-Catolice, iar apoi la Biserica Unitariană va avea loc un program cultural.

Manifestări culturale şi comemorative vor mai avea loc la Lupeni, Streisângeorgiu, Orăştie, Petrila şi Brad.

MUREŞ

În Mureş, cele mai importante manifestări vor avea loc la Târgu Mureş, unde sunt aşteptate circa 2.500 de persoane, însă ziua de 15 Martie va fi marcată şi la Sighişoara, Reghin, Târnăveni, Luduş, Sovata, Miercurea Niraj, Sângeorgiu de Pădure, Sărmaşi, precum şi în 31 de sate.

La Târgu Mureş, UDMR va organiza, vineri, de la 10.30, o ceremonie de depunere de coroane în memoria generalului Bem Jozsef, în Piaţa Bernady, iar de la ora 14.00 o adunare la Monumentul Secuilor Martiri. La aceasta va participa şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, care anterior va merge la manifestările din localităţile Neaua, Miercurea Nirajului, Livezeni.

Pe de altă parte, manifestările PPMT includ, de la ora 14.00, depuneri de coroane la statuia lui Petofi Sandor, în timp ce Tineretul Maghiar Ardelean (EMI) va depune coroane la statuia aceluiaşi poet de la ora 18.00, iar de la ora 19.00 va organiza un tradiţional marş cu torţe de la monumentul respectiv până pe strada Secuilor Martiri.

Potrivit estimărilor jandarmilor, la manifestările de Ziua națională a maghiarilor de pretutindeni de la Târgu Mureş sunt aşteptate în total aproximativ 2.500 de persoane.

SIBIU

În Sibiu, manifestări de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc în mai multe localităţi, comunitatea maghiară comemorându-i pe eroii Revoluţiei din 1848-1849. Astfel, la Sibiu, Ocna Sibiului, Slimnic, Mediaş vor fi depuse coroane la plăcile comemorative Petofi Sandor şi Bem Jozsef, precum şi în parcurile „Petofi Sandor” din Sibiu şi Copşa Mică.

La Sibiu şi Mediaş, de la ora 18.00, vor avea loc spectacole cultural-artistice comemorative, iar Centrul Cultural Maghiar va organiza proiecţii de scurt-metraje, de la ora 22.00, într-un local din Sibiu.

TIMIŞ

La Timişoara, reprezentanţii UDMR vor depune, vineri, de la ora 15.00, coroane de flori la bustul lui Eftimie Murgu, la placa comemorativă a lui Gyorgy Klapka, din centrul oraşului, dar şi la monumentul Petofi Sandor din cartierul Freidorf, unde vor fi ţinute discursuri şi va avea loc un program cultural. La aceste manifestări este invitat Both Francisc, ataşat militar din partea Ambasadei Ungariei în România.

Tot vineri, la Biserica Milenium din Timişoara va avea loc o prezentare a coroanei regale a Ungariei şi a însemnelor regale maghiare, susţinută de profesori de istorie din statul vecin, şi va fi expusă o copie a însemnelor de încoronare regale din Ungaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri