A murit realizatoarea de televiziune Florentina Satmari

Data actualizării: Data publicării:
florentina satmari cu flori in brate
Realizatoarea de televiziune Florentina Satmari, o iubitoare a folclorului românesc, a încetat din viaţă. Foto: Facebook

Realizatoarea de televiziune Florentina Satmari, o iubitoare a folclorului românesc, a încetat din viaţă, artiste precum Maria Dragomiroiu şi Matilda Pascal Cojocăriţa transmiţând mesaje în amintirea acesteia.

„Florentina Satmari, una dintre marile doamne care au scris file în istoria emisiunilor muzicale din România, s-a stins din viaţă. (...) In memoriam, TVR Folclor programează în această seară, 15 februarie 2024, de la ora 20:00, emisiunea 'De drag şi voie bună', realizată de Florentina Satmari. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul TVR.

Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” - secţia canto clasic, Florentina Satmari şi-a început drumul în lumea Televiziunii Române în anul 1972, la Redacţia Formaţii Muzicale, în calitate de corist. Pe parcursul carierei sale, Florentina Satmari a fost asistent artistic şi redactor în Televiziunea Română. În timp, la sugestia şi sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, a ajuns să producă cele mai îndrăgite programe de muzică populară românească, arată sursa citată.

Televiziunii Române i-a dedicat mai bine de trei decenii, adăugând prin programele realizate încă o pagină valoroasă în Arhiva de Aur a TVR, prin profesionalism şi autenticitatea emisiunilor de folclor, dar şi a numeroaselor tinere talente descoperite, potrivit Agerpres.

Florentina Satmari a realizat împreună cu Paul Urmuzescu producţii precum „De la Allhambra la Tănase”, emisiuni despre creaţiile marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor „Crizantema de Aur” de la Târgovişte şi „Maria Tănase” de la Craiova, precum şi filme cu mari interpreţi de muzică populară: „Roata vieţii” cu Maria Dragomiroiu, „Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, „Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu.

Deşi îndrăgostită de televiziune, Florentina Satmari nu a renunţat definitiv la cântat, urcând pe scene internaţionale, în turnee organizate în Europa şi Asia, arată sursa citată.

Mari cântăreţi de muzică populară deplâng dispariţia acesteia.

Maria Dragomiroiu spune că Florentina Satmari „a dat aripi multor interpreţi din toate zonele folclorice”.

„Iarăşi o zi tristă pentru mine, pentru familia mea şi pentru foarte mulţi interpreţi de muzică populară şi nu numai. A plecat dintre noi doamna Florentina Satmari, acest mare profesionist al Televiziunii Române. În emisiuni de mare profesionalism, cu o intuiţie extraordinară, a dat aripi multor interpreţi din toate zonele folclorice. Toţi au devenit interpreţi consacraţi şi iubiţi de marele public. Mă număr şi eu printre aceşti interpreţi şi nu voi uita niciodată acest lucru, mă voi ruga bunului Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte! Sunt doar două luni de când ne-am întâlnit şi ne-am bucurat împreună la ziua soţului meu, Bebe Mihu. Viaţa este aşa de scurtă, ea este formată doar din trăiri şi amintiri! Să încercăm să le facem frumoase!”, a scris interpreta pe pagina sa de Facebook.

Şi Matilda Pascal Cojocăriţa a postat un mesaj pe pagina sa de socializare, despre cea pe care o numeşte „Mămuca”.

„Ne-a părăsit Mămuca Florentina Satmari, unul dintre marii profesionişti ai Televiziunii Române, cea care a format zeci şi sute de artişti, dându-le aripi în lumea cântului! Cu mare durere în suflet vă spun drum lin către stele, Mămuca, odihnă în lumină, aplauze şi flori”, a transmis artista. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri