Ambasadorul SUA la OSCE, îngrijorat de modificarea Codului penal

Data publicării:
osce-viena -lp

Într-o declarație pe care a susținut-o în fața Consiliului permanent al OSCE la Viena, ambasadorul Daniel B. Baer, șeful misiunii Statelor Unite ale Americii pe lângă OSCE, a exprimat îngrijorarea cu privire la „aprobarea recentă, de către Parlamentul român a unor modificări ale Codului penal care i-ar scuti pe aleși de investigațiile anticorupție și privind conflictul de interese”, se arată într-un material publicat de organizația neguvernamentală Freedom House.

Exprimând poziția Statelor Unite ale Americii, ambasadorul a precizat că „aceste modificări au fost probate fără consultare publică sau dezbatere” și fără ca autoritățile judiciare sau societatea civilă să aibă posibilitatea de a răspunde, ceea ce reduce transparența, slăbește statul de drept și „împiedică investigațiile referitoare la fapte de corupție derulate de Direcția Națională Anticorupție și alte autorități”.

Ambasadorul Daniel B. Baer a făcut apel la „Parlamentul României și alte organisme guvernamentale să reconsidere această decizie și să se asigure că legislația română se conformează principiilor OSCE la care a aderat privind statul de drept și buna guvernare”.

Discursul ambasadorului a inclus, de asemenea, o remarcă privitoare la recenta difuzare a unui colind antisemit la postul național de televiziune TVR 3.

Misiunea SUA a felicitat Ministerul român al Afacerilor Externe pentru că a condamnat acest colind și a recunoscut „pașii făcuți de oficialii români pentru a respinge astfel de acte de fanatism religios și pe cei care l-au promovat și pentru a se asigura că nu se repetă”.

Modificarea Codului Penal a generat valuri de reacţii în rândul oficialilor străini. Deputații din Comisia juridică s-au dus la discuții la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri