Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la MAE. Ce are diplomatul de transmis la Budapesta

Data publicării:
oskar 20fuzes 205241738 20mediafax 20group 20silviu 20matei-48038

Actualizare ora 17.00. Ministerul român de Externe anunță într-un comunicat ce a transmis ambasadorului Ungariei la București, Oszkar Fuzes:

„Secretarul de stat George Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri. A solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european. În context, a subliniat şi caracterul inacceptabil al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari – „agresiuni simbolice” sau „războiul steagurilor” -precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare.

Citiți și Victor Ponta despre declarațiile unui oficial ungar: „Nu acceptăm niciun fel de lecții de la nimeni”

Oficialul român a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bunăvecinătate dintre cele două ţări. A reamintit, în context, comunitatea de valori pe care România şi Ungaria o împărtăşesc ca state membre ale Uniunii Europene şi ca parteneri strategici, fundamentată pe protecţia drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Partea română dezaprobă orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii”.

Potrivit comunicatului MAE, „ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta toate elementele demersului românesc”.

___________________________

Faţă de declaraţiile făcute de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al "Ţinutului Secuiesc" şi presupusele „agresiuni simbolice" la care ar fi supusă minoritatea maghiară în România, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE român pentru afaceri strategice şi co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, a declarat: "Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria”, potrivit unui comunicat MAE.

„Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale”, subliniază textul.

„Respingem, prin urmare, cu fermitate, acest demers. România şi Ungaria sunt deopotrivă parte la un sistem internaţional şi european de valori în care protecţia pentru drepturile omului în general şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în special este fundamentală. România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti”, potrivit sursei.

„Astfel, România îşi îndeplineşte pe deplin obligaţiile asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaţional în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. De altfel, modelul românesc în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este recunoscut la nivel european şi internaţional”, spune comunicatul.

„În plan bilateral, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, România şi Ungaria şi-au asumat obligaţii reciproce inclusiv în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, prin raportare la Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi la „documentele pertinente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliului Europei". Din dispoziţia ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, ambasadorul ungar la București va fi convocat de urgenţă la MAE, pentru a i se comunica poziţia părţii române”, potrivit comunicatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri