Angajații de la Combinatul de Apă Grea, puși să aleagă între salarii și securitatea regiunii

Data publicării:
oameni apa grea protest - captura

Combinatul de Apă Grea din Mehedinţi mai are în stoc cărbune doar pentru câteva zile, atrag atenţia angajaţii. Guvernul a alocat, în urmă cu două săptămâni, 25 de milioane de lei pentru ca activitatea companiei să continue, doar că banii n-au ajuns încă în conturi.

Din păcate, de atunci și până acum nu a fost publicată în monitorul oficial, deci nu este un document oficial Suma a fost blocată, zilele au trecut. Luni intrăm în oprire forţată”, spune Alexandru Tănase, lider de sindicat Termo Romag.

Și inginerul Florin Rogobete atrage atenția: „Dacă nu mai avem cărbune, atunci automat trebuie să oprim în regim de avarie. Avem 140 de tone de H2S in instalaţie care trebuie dat în atmosferă.”

Substanţa este extrem de toxică, avertizează specialiştii. Bogdan Vlăduțoiu, expert situaţii de urgenţă ISU Dolj, spune că „substanța este fatală la concentraţii de peste 0,1% în aer. Moartea se poate instala în câteva secunde, e vorba de câteva inspiraţii şi automat, corpul nu mai suportă acţiunea respectivului toxic asupra organismului.”

Conducerea combinatului încearcă să calmeze spiritele şi spune că nu există niciun pericol pentru oamenii care locuiesc în apropiere. Distanța de șapte kilometri între combinat și oraș este o distanță suficientă. Există văile, râurile și ar trebui practic peste 100 de tone de gaz să scape să ajungă în oraș. Nu există acest pericol”, a declarat Watzlaveck Melwin, directorul Regiei pentru Activităţi Nucleare Severin.

Mai mult, angajaţii susţin că li s-a cerut să renunţe la salarii pentru a se cumpăra cărbunele care ar îndepărta ameninţarea unui posibil nor toxic de cei 100 de mii de locuitori ai regiunii. O soluţie de care salariaţii combinatului nici nu vor să audă. Ei protestează de două săptămâni tocmai pentru că nu şi-au primit banii.

„Am intrat în greva foamei datorită faptului că nu ni s-au dat drepturile salariale din luna mai. Cu ce să ne descurcăm, că nu avem cu ce?”, spune un protestatar.

Regia pentru Activităţi Nucleare este în insolvenţă din cauza unor datorii de peste 700 de milioane de lei. În toamnă, peste 1.500 de salariaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Alţi 500 vor pleca acasă în primăvară. Ministerul energiei nu a răspuns solicitărilor Digi24 privind situaţia de la Regia pentru Activităţi Nucleare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri